Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

”Farliga läkare måste hindras att få nya jobb”

Publicerad: 26 mars 2018, 05:00

En anmälan till HSAN och Ivo som leder till avstängning borde även medföra att personen helt stängs av från yrkesutövande, skriver två liberaler.


Ämnen i artikeln:

HSANIvoLex Maria

Vad händer när sjukvården inte längre hjälper en människa – när vården blir farlig?

Om legitimerad sjukvårdspersonal kan vara en fara för patientsäkerheten görs en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Vid all­varlig misstanke kan arbets­givaren stänga av den anställde från arbetet. Ändå händer det att de misstänkta kan fortsätta behandla patienter – på annat håll.

För ett drygt år sedan anmäldes en gynekolog för sexuella kränkningar av sina patienter och stängdes av från arbetet. Sam­tidigt arbetade han vidare för ett annat landsting. En annan gynekolog stängdes av under utredning för sexuellt ofredande, men anställdes under avstängningen som överläkare vid en kvinno­klinik. En tredje läkare polisanmäldes för att han, som han uttryckte det, varit ”nyfiken på silikonbröst”. Enligt åtalet sökte en kvinna vård för illamående och kraftig huvudvärk när läkaren nöp henne i bröstvårtorna och slickade på dem. Läkaren sades upp från sjukhuset, men kunde obehindrat arbeta på vårdcentraler i ett annat landsting.

Exemplen är ovanliga, men tyvärr inte unika. För snart två år sedan togs en läkare ur tjänst från ryggkliniken på ett sjukhus. Han var inblandad i fyra lex Maria-anmälningar och hade anmälts åtta gånger till HSAN. Ivo utredde felaktiga operationer, röntgensvar och slarv och konstaterade att läkaren inte utfört sitt arbete enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkaren fick samtidigt anställning på en annan rygg­klinik. ”Rygg­kirurger växer inte på träd”, var den nya chefens motivering.

Strukturella brister får inte riskera patienters hälsa.

Därtill minns vi läkaren som ordinerade naturmedel till en kvinna med blod i avföringen som visade sig ha tarmcancer. Vi minns läkaren som utsatte pojkar för omskärelse utan bedövning, med så smutsiga instrument att ett av barnen nästan dog. Och som sista exempel läkaren som dömdes för att ha misshandlat och förgripit sig sexuellt på sin dotter. Samtliga stängdes de av från sina arbeten. Fick de anställning på annat håll? Ja. Dessa personer hade allihop både kollegor och patienter, sam­tidigt som de var avstängda från sin ordinarie arbetsplats. Detta borde inte ha kunnat ske. Arbetsgivare ska inte kunna göra så diametralt olika bedömningar.

Strukturella brister får inte riskera patienters hälsa. En anmälan till HSAN och Ivo som är så graverande att den leder till avstängning borde även leda till att förskrivningsrätten tillfälligt dras in och personen helt stängs av från yrkesutövande under samma period. Anställda ska kunna lita på att deras kollegor vill patienterna väl och vet vad de gör. Och patienter ska vara trygga i vården. Den som inte längre får träffa sina patienter, ska inte heller kunna få nya.

ANNA STARBRINK OCH LINA NORDQUIST

Ämnen i artikeln:

HSANIvoLex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev