Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Färre klagomål på vården i fjol än 2017

Publicerad: 23 december 2019, 10:35

Den somatiska slutenvården står för de flesta klagomålen till patientnämnderna.

Foto: Getty Images

Antalet ärenden hos patientnämnderna minskade något under 2018. Ungefär vart femte klagomål gällde kommunikation, visar nya siffror.


Ämnen i artikeln:

Ivo

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har sammanställt patienters och närståendes klagomål till landets patientnämnder. I fjol kom det in totalt 35 482 ärenden, en minskning med 1 232 ärenden, eller 3 procent, mot 2017.

Dert skiljer sig en del åt mellan åldersgrupperna. Nedgången i ärenden syns framför allt när det gäller personer över 40 år. Antalet klagomål kopplade till vård av pojkar i åldern 10 till 18 år ökade i stället med 12 procent mellan åren. Ungefär vart tionde ärende gäller barn.

Det huvudproblem som klagomålen gäller är själva vården och behandlingen, men i nästan vart femte fall är huvudproblemet kommunikation, visar statistiken.

En del av klagomålen handlar om att vårdgivare och patienter inte är överens om vilka insatser som behövs. Men klagomålen visar också att patienter inte har förstått information som de har fått i samband med exempelvis cancerbesked och förskrivning av läkemedel.

– Patienter och närstående upplever kommunikationen som otydlig. Det är viktigt att vårdpersonalen försäkrar sig om att all information som ges förstås av patienten eller dess närstående. Det gäller både under själva vårdmötet och i kommunikationen kring kallelser, provsvar och remittering, kommenterar Carl Hogstedt, utredare på Ivo, i en nyhet på myndighetens hemsida.

Drygt 15 000 av patientnämndernas ärenden under 2018 gällde somatisk specialistvård, nära 11 000 primärvård och ungefär 4 500 ärenden psykiatri. Tandvård och kommunal vård ingår också.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev