söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Färre skador inom psykiatrisk vård

Publicerad: 6 december 2021, 10:13

Skador inom allmänpsykiatrisk vård har minskat mellan 2017 och 2020. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Skadorna inom allmänpsykiatrisk vård har minskat mellan 2017 och 2020. Det visar en rapport från SKR som också visar att fler skador uppstår i de fall där vårdplan saknas.

Ämnen i artikeln:

Emma SpakLäkemedel

T

TT


En granskning av närmare 4 000 journaler visar att skador förekom i drygt 11 procent av fallen, vilket är en minskning från 15,5 procent år 2019 och 17,2 procent år 2017.

”Det är en positiv utveckling. Rapporten visar också att fler följer riktlinjer som att till exempel upprätta en vårdplan, så här finns ett viktigt samband mellan välfungerande rutiner och färre skador”, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i ett pressmeddelande.

Läs också: Klagomål till patientnämnder gällde ofta brist på samordning

I 27 procent av de granskade journalerna fanns ingen vårdplan, vilket gör det till den vanligaste kvalitetsbristen i undersökningen. Siffran är dock en förbättring från 2019, då vårdplan saknades i 32 procent av fallen.

Närmare 40 procent bedöms vara vårdskador, vilket innebär att de hade kunnat undvikas genom rätt insatser från hälso- och sjukvården. Kvinnor har en högre andel skador än män, 14 procent jämfört med 9 procent bland män.

Den vanligaste skadetypen är enligt rapporten avsiktlig självdestruktiv handling, förlängt sjukdomsförlopp, psykisk skada och läkemedelsrelaterad skada.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev