söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Feldosering av läkemedel – patient järnförgiftad på sjukhus

Publicerad: 1 augusti 2022, 12:53

En patient drabbades av järnförgiftning på Örnsköldsviks sjukhus efter att ha fått ett läkemedel injicerat varje dag i stället för en gång i veckan. Genrebild. Foto: Erik Nylander/TT

En äldre person som var inlagd för bröstsmärtor på Örnsköldsviks sjukhus i februari drabbades av en järnförgiftning till följd av felaktig medicinering.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaI korthetÖrnsköldsviks sjukhusGiftinformationscentralenIvo

T

TT


Bland patientens läkemedel fanns ett järnpreparat som skulle tas en gång per vecka, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda. Men i stället injicerades det varje dag, sex dagar i sträck, vilket ledde till kraftigt förhöjda järnvärden hos patienten.

Läs också: Hyrläkare anmäld – 14 förseelser på sex månader 

När felet upptäcktes kontaktades giftinformationscentralen och patienten var tvungen att flyttas till ett annat sjukhus för specialistvård.

Patienten fick inga bestående men efter felmedicineringen, som har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg som en allvarlig vårdskada. Sjukhuset har också utrett händelsen och kommit fram till att det fanns kunskapsbrister om läkemedlet och luckor i journalsystemet, som man nu har åtgärdat.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev