Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Flyget inspirerar pilotprojekt

Publicerad: 5 februari 2022, 15:00

I Mora tar mikrofoner upp ljud under operation. Fr v Weronica Hamrén, operationssköterska, Lars-Göran Larsson, kirurg, Markus Arvinder Tapper, ST-läkare, Julia Franzén, kirurg, och Monica Wass, operationssköterska (med ryggen mot kameran).

Foto: Henrik Hansson/Bildbyrån

Samtalen under operationerna spelas in på Mora lasarett. Med ”svarta lådan” blir det lättare att förstå varför något gått fel.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter ArbetslivKarriärsöndagRegion DalarnaMora lasarettSocialstyrelsen

– Man har ett system inom flyget som funkar, varför inte bara kopiera det? säger Lars-Göran Larsson, kirurg och överläkare vid kirurgkliniken på Mora lasarett. 

Han är initiativtagare till pilotprojektet, som startade för drygt två år sedan. På tisdag, den 8 februari, ordnar Svenska läkaresällskapet ett webbinarium där teknikens fördelar och risker ska diskuteras.

Läs mer: Tiotusentals svenskar köar för operation 

Alla titthålsoperationer i Mora spelas in på film, något som sker på flera håll i landet.

– Det är ett viktigt hjälpmedel för att öka patientsäkerheten och förbättra utbildningen, säger Lars-Göran Larsson och fortsätter:

– Sedan är det också en ovärderlig hjälp när man analyserar om det har gått snett postoperativt. Om det är oväntade komplikationer så kan man gå tillbaka och titta på vad som hände.

I Mora kan den personal som vill även ha på sig en mikrofon. Tanken är att man i efterhand ska kunna följa hur de resonerade under operationen. Inspirationen från flygets ”svarta låda”, som spelar in piloternas samtal, är tydlig.

– Ibland när man ser en skada så tänker man ”Hur i hela friden resonerade man? Varför gjorde man just det där momentet?” Får man ljudupptagningen så blir det mer förståeligt, säger Lars-Göran Larsson. 

ST-läkaren Markus Tapper har haft stor nytta av att titta – och lyssna – på sina egna operationer.

– Det är alltid bra att höra diskussionen mellan en själv och specialisten i rent utbildningssyfte, säger han.

Det finns dock en avgörande skillnad mot flyget: i cockpit sitter ingen patient. Knäckfrågan är om filmerna ska betraktas som arbetsmaterial, eller som journalhandling, och därmed kunna begäras ut av patienter.

– Många är oroliga för att filmerna kan hämtas hem av patienter, och att man då kan hamna exponerad i den digitala världen. Det är ju inget som främjar vare sig patienten eller sjukvården så det tror jag kommer att vara det som talar emot den här tekniken, säger Lars-Göran Larsson.

På tisdagens webbinarium medverkar bland andra Urban Nylén, läkare och medicinskt sakkunnig i patientsäkerhetsfrågor på Socialstyrelsen. Myndigheten kan dock inte sätta ned foten i denna fråga.

– Regionerna är självstyrande och måste göra sin egen tolkning av hur man kan tillämpa regelverket och vad man kan göra och inte, säger Urban Nylén.

Patientsäkerhetsmässigt ser Socialstyrelsen positivt på projektet.

– Det här är ett utmärkt underlag för att titta på kommunikationen i arbetsteamet, hur olika frågeställningar lyfts och om man lyssnar på den som kommer med en invändning, säger Urban Nylén. 

Ingen i operationssalen får dock känna sig granskad, påpekar han.

– Det skulle i stället kunna leda till att man inte kommunicerar fritt under kirurgins gång och inte lyfter synpunkter som är viktiga, utan att man håller tyst för att inte få kritik efteråt.

I Region Dalarna räknas operationsfilmerna som journalhandlingar. Någon teknisk lösning för att lämna ut dem digitalt finns inte, utan den patient som vill se sin film får komma till kliniken. Men skulle det i framtiden bli möjligt, så får patienten hantera informationen fritt.

– Vill patienten släppa ned sin patientjournal i flygblad över staden, eller lägga upp den på Youtube, så kan patienten göra det, säger regionjurist Lena Jönsson.

Lars-Göran Larsson skulle gärna vilja se att de juridiska aspekterna reddes ut på nationell nivå. Men oavsett vad resultatet skulle bli, så vill han fortsätta använda tekniken. 

– Det finns så många fördelar så att det överskuggar nackdelarna, tycker han.

 

Svarta lådan-projektet

• Ljudinspelning på kirurgkliniken på Mora lasarett har pågått sedan 2019. 

• Medverkan är frivillig. Syftet är att utvärdera personalens upplevelse av tekniken. 

• Filmerna och ljudinspelningarna betraktas som journalhandlingar. De sparas av utrymmesskäl endast i sex månader.

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev