Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

”Förbud kan skapa nya risker”

Publicerad: 9 oktober 2014, 06:38

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Företaget GSK anser att Läkemedelsverket bör avvakta med sitt förslag att förbjuda försäljning av paracetamol i vanliga affärer.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om Läkemedelsverkets förslag att paracetamol inte ska få säljas någon annanstans än på apotek. Skälet är att antalet samtal till Giftinformationscentralen om förgiftning med paracetamol har ökat.

Nu kritiserar läkemedelsföretaget GSK myndighetens förslag. GSK som tillverkar Alvedon och Panodil, båda innehållande paracetamol, anser att det saknas säkert stöd för en koppling mellan antalet samtal och antalet förgiftningar som Läkemedelsverket hänvisar till.

– Att förbjuda försäljningen av paracetamol i dagligvaruhandeln är därför inte en åtgärd vi tror kommer till rätta med problemet utan kan i stället skapa nya, säger Claude Guiron, medicinsk och regulatorisk direktör för GSK, Sverige, i ett pressmeddelande.

GSK framhåller också en undersökning som tyder på att en stor andel patienter överväger att byta till en annan substans om paracetamol förbjuds i vanlig handel, vilket företaget anser utgör en risk. GSK vill därför att Läkemedelsverket avvaktar med beslutet fram till dess att myndigheten är klar med en egen studie om paracetamolförgiftningar.

Enligt det förslag som Läkemedelsverket lagt fram tidigare ska försäljning av paracetamol i vanlig handel förbjudas från 1 mars nästa år.

Tidigare har läkarna Daniel Carlzon och Michael Olausson kritiserat förslaget i en debattartikel i DN.

Relaterat material

”Vi vill motverka impulshandlingarna”

Paracetamolstopp ”desperat chansning”

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev