Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Företag slarvar med vaccinregistrering

Publicerad: 7 juli 2021, 07:52

”Om doserna ges men inte registreras, så ger statistiken en felaktig bild av hur vaccinationsarbetet fungerar i Skåne och blir svår att använda för att leda, styra och följa upp vaccinationerna”, skriver regionrådet Gilbert Tribo (L) och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Tusentals genomförda vaccinationer i Skåne har inte registrerats, vare sig i det nationella vaccinationsregistret eller i Skånes interna register.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion SkåneI korthet

Nu kräver Region Skåne att de företag som fått i uppdrag att utföra vaccinationerna skärper sig, rapporterar Kristianstadsbladet.

Den eftersläpande registreringen kan exempelvis leda till att färdigvaccinerade personer inte får in uppgifterna i sina covidbevis och därmed kan hindras från att resa. En kontroll nyligen visade att 28 000 doser inte registrerats i det nationella vaccinationsregistret.

Läs också: SKR: Kort framförhållning försvårar vaccinationen

Statistiken blir därmed missvisande, påpekar regionledningen i ett brev till de privata vaccinatörerna. ”Om doserna ges men inte registreras, så ger statistiken en felaktig bild av hur vaccinationsarbetet fungerar i Skåne och blir svår att använda för att leda, styra och följa upp vaccinationerna”, skriver regionrådet Gilbert Tribo (L) och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom. Följden för dem som inte registrerar löpande kan bli uteblivna vaccinleveranser.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev