lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Förlorad testikel efter fördröjd behandling

Publicerad: 10 maj 2022, 13:01

”Vi ser allvarligt på händelsen och gör därför en anmälan enligt lex Maria”, säger David Iggman, chefläkare i Region Dalarna. Foto: Marie Eriksson/Region Dalarna

Region Dalarna lex Maria-anmäler en händelse där en man i 20-årsåldern tvingades operera bort en testikel.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion DalarnaIvo

JK


En man i 20-årsåldern vaknar upp med smärtor från en testikel och en anhörig ringer vårdcentralen som erbjuder tid samma dag. På vårdcentralen misstänker läkaren att det rör sig om testikelvridning, testistorsion, och remitterar mannen akut till Falu lasarett. Mannen opereras samma kväll men testikeln går inte att rädda utan opereras bort, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

”Sjuksköterskan i telefonrådgivningen borde omgående ha hänvisat patienten till akutmottagningen. Nu försenades handläggningen. Om patienten kunnat opereras tidigare under dagen hade utfallet kunnat bli ett annat. Vi ser allvarligt på händelsen och gör därför en anmälan enligt lex Maria”, säger David Iggman, chefläkare, i pressmeddelandet.

Efter händelsen ska Region Dalarna ha genomfört utbildningsinsatser och sett över rutiner för att förhindra att något liknande upprepas.

Läs också: Nationella läkemedelslistan lex Maria-anmäls 

 

Lex Maria

Lex Maria är det vardagliga namnet på 3 kap. 5 § i patientsäkerhetslagen (2010:659), som innebär att vårdgivaren har skyldighet att till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anmäla om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev