Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Förlorade testikel efter missat pungvred

Publicerad: 14 september 2021, 08:42

I anmälan skriver sjukhuset att det inte går att utesluta att testikeln hade kunnat räddas om urologavdelningens jourläkare kontaktat en mer erfaren specialistläkare.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En man i 20-årsåldern sökte vård för smärtor och svullnad i en testikel. Men vid första undersökningen missade sjukvården att mannen hade pungvred.

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusLex Maria

T


När mannen undersöktes på akuten vid Skånes universitetssjukhus i Lund hade smärtan minskat något. Hans symtom var vanliga för testistorsion, pungvred, något som kräver akut operation. Akutläkaren vände sig till jourläkaren på urologavdelningen som bedömde att det troligen var en inflammation, skriver Sydsvenskan.

Mannen fick åka hem och fick en tid för ultraljudsundersökning dagen efter. Men den undersökningen visade att blodtillförseln var strypt. Han opererades akut, men testikeln gick inte att rädda.

Sjukhuset har anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. I anmälan skriver sjukhuset att det inte går att utesluta att testikeln hade kunnat räddas om urologavdelningens jourläkare kontaktat en mer erfaren specialistläkare.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev