torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Förlossningen i Lycksele stängd på obestämd tid

Publicerad: 10 januari 2023, 13:21

Förlossningen vid Lycksele lasarett kommer inte att kunna öppna den 23 januari som planerat. Hälso- och sjukvårdsnämnden ska snart ta beslut om dess framtid.

Foto: Getty Images

Förlossningen i Lycksele öppnar inte som planerat den 23 januari. I stället ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut om dess framtid den 17 januari.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenObstetrikGynekologiFörlossningsvårdToppnyheterToppnyheter ArbetslivToppnyheter Kvinnohälsa

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Lycksele lasaretts förlossning har hållit stängt sedan den 19 december. Till en början var planen att förlossningen skulle öppna redan första veckan i januari - så blev det inte. I stället flyttades öppningsdatumet fram till den 23 januari, det för att det saknades en fast gynekolog, och att regionen inte fått svar på avrop om stafettläkare. 

Läs mer: Förlossningen i Lycksele tvingas hålla stängt: ”Finns ingen gynekolog” 

Under tisdagen gick Region Västerbotten ut och meddelade att förlossningen kommer fortsätta att hålla stängt. Det på grund av att ett oförändrat bemanningsläge. 

I samband med att det första beslutet togs om att förlossningen skulle stänga i mitten på december fick Anders Sylvan, senior rådgivare och tidigare tf regiondirektör i Region Västerbotten, uppdraget att utreda möjligheten att hålla förlossningen i Lycksele öppen efter den 23 januari. 

– Vi fick uppdraget att se om alla åtgärder var vidtagna och om det fanns åtgärder att föreslå. Både på lång och kort sikt, och det har vi nu gjort, säger Anders Sylvan. 

Utredningen, som ska ligga till grund för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut om förlossningens framtid den 17 januari, visar att det kommer att dröja innan förlossningen kan öppna igen.  

– Vi tror att det finns en reell möjlighet att återstarta förlossningen. Men det bygger på att de säkrat upp med fler kolleger, både inom gynekologin och på barnmorskesidan för en längre period. Det går inte att fortsätta som nu, att försöka lösa verksamheten vecka från vecka, säger Anders Sylvan. 

Han säger att det finns två alternativ.

– Det ena kräver ett gediget internt arbete, det andra är att köpa in team på entreprenad. Det vill säga en stab med tre gynekologer som arbetar minst ett halvår, och samma på barnmorskesidan. Och därefter successivt växla över till fast personal, säger Anders Sylvan. 

En orsak till läkarbristen, enligt Anders Sylvan, är ett lokalt jourkompavtal som revs upp 2021 och ersattes med ett centralt framförhandlat avtal med sämre villkor för läkarna. 

– Jourkompavtalet är en del av attraktiviteten. Det skriver vi också i utredningen, att vi tycker att man ska överväga att återställa det, säger han. 

Läs mer: Västerbottenläkare upprörda över att regionen betalar ut komptid i pengar 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev