torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Förlossningen i Lycksele tvingas hålla stängt: ”Finns ingen gynekolog”

Publicerad: 15 december 2022, 14:46

Gravida i södra Lappland som ska föda under jul fram till 23 januari planeras få resa till Skellefteå lasarett eller Norrlands universitetssjukhus eftersom förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett håller stängt tills vidare. Foto: Pressbild/ Region Västerbotten, Cecilia Stenström/Region Västerbotten

Förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett håller stängt till slutet av januari. Orsaken är att det saknas läkare som kan utföra akut gynekologi.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenGynekologiObstetrik

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Vi har ingen fast gynekolog, men har lyckats täcka upp med stafetter fram till årsskiftet, men därefter har vi inte fått tag på stafettläkare. Jag tror inte folk förstår hur allvarligt läget är, säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten

De senaste åren har förlossningen vid Lycksele lasarett hållit stängt några veckor under jul- och sommarledigheterna, som max tre veckor under julen – orsaken har då varit att det saknas barnmorskor. 

 I år aviserade sjukhusledningen att verksamheten skulle hålla stängt vecka 51 och 52. Kvinnorna som påverkades av nedstängningen hänvisades till förlossningsavdelningarna i Skellefteå och Umeå. Under dessa veckor samt under vecka 1 skulle det finnas jourhavande barnmorska samt gynekolog på plats i Lycksele för att ta hand om akuta behov och akuta förlossningar. Nu meddelar regionen att förlossningen kommer att hålla stängt till den 23 januari då att det saknas gynekolog efter vecka 1.  Därefter är det oklart vad som händer. 

– Vi försöker jobba på en plan, men som det ser ut nu har vi ingen gynekolog och uppfyller därmed inte kravet på patientsäkerhet och måste därför hålla stängt, säger han.

De kvinnor som drabbas av akuta tillstånd, och är i behov av akut gynekologi säger Olov Grankvist ska uppsöka akutmottagningen. 

– Så får en läkare där göra en bedömning, säger han.

Och är det riktigt akut får de flyga helikopter till Skellefteå eller Umeå?

– Ja, eller ambulans, säger han. 

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, säger att läget är allvarligt. Att regionen inte får svar på avrop vad gäller stafettläkare. 

– I dagsläget har vi en gynekolog vecka ett, och vi har fått tag på en som kan arbeta halva vecka nio. Det verkar inte som att vi får tag på fler stafetter, vi får helt enkelt inte svar på våra avrop, säger hon. 

Vad gör ni nu?

– Vi fortsätter gå ut med avrop och hoppas att vi får napp. Det kan ju vara så att det dyker upp någon som inte har velat bestämma sig än. Vi letar. Sedan tittar vi internt – med de som finns i länet, vad det finns för möjligteter att hjälpas åt, säger Brita Winsa. 

Kan ni behöva stänga förlossningen i Lycksele helt, om ni inte får tag på läkare?

– Det är inte planen, säger Brita Winsa.

Läs mer: Förlossningen i Lycksele tvingas stänga under jul – igen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev