Patientsäkerhet
Försöksprojekt blir försenat
Publicerad: 16 december 2003, 13:02
Försöksprojektet med generisk förskrivning i Västra Götaland har försenats, och kan inte bli av förrän receptföreskriften ändrats. Dessutom är referensgruppen inte överens om vilka läkemedel som ska ingå iförsöket.
Som Dagens Medicin berättade i nr 36/03 ska Västra Götaland genomföra ett pilotprojekt med generisk förskrivning. Det innebär att den aktiva substansen i stället för produktnamn skrivs på receptet. Enligt planen skulle projektet rulla i gång redan nu under senhösten. Men istället väntas försöket starta till våren, för att utvärderas efter sommaren. Orsaken är att den nuvarande läkemedelsföreskriften först måste ändras. Enligt den får endast produktnamn skrivas på recept. Och enligt samma föreskrift kan Läkemedelsverket bevilja dispens endast "i enskilda fall", alltså endast för enskilda förskrivare. Och syftet med pilotprojektet är att det ska omfatta samtliga förskrivare som hör till ett antal vårdcentraler och sjukhuskliniker i Västra Götaland. Att ändra en föreskrift tar "minst ett par månader", enligt Bo Lindström, jurist på Läkemedelsverket. Därför kan projektgruppen komma in med sin dispensansökan tidigast någon gång i mars. Enligt projektplanen ska endast läkemedel som redan i dag finns med på Läkemedelsverkets lista över utbytbara läkemedel ingå i försöket. Men begränsningen är inte absolut, enligt Rune Dahlqvist, ordförande i läkemedelskommittén i Västerbottens läns landsting. - Projektplanen handlar om att ersätta generiskt utbyte mot generisk förskrivning. Men om det därutöver är några doktorer som vill skriva generiska namn på några produkter som fortfarande är patenterade, så kommer det också att vara möjligt, säger han. - Vi vill testa vanan att hantera och kommunicera läkemedel med generiska namn. Om försöket begränsas till för få läkemedel blir det inget ärligt försök. Parterna behöver inte vara överens Läkemedelsindustriföreningen, Lif, och representanter för generikabolag och parallellimportörer är djupt kritiska. De vill tvärtom att endast vissa produkter på utbytbarhetslistan ska ingå i försöket. På listan finns nämligen även parallellimporterade originalprodukter - och det är detta som väcker ont blod hos bolagen. - Då kommer vi att få parallellimport med olika produktnamn, säger Richard Bergström, vd i Lif. Som exempel nämner han den ännu patentskyddade produkten Zoloft. Medicinen har i dag flera olika produktnamn i andra länder i Europa. - Då skulle det stå Sertralin på receptet, samtidigt som Apoteket och patienten talar om Zoloft. Men på apotekshyllan står förpackningar med helt andra varunamn, säger Richard Bergström, som menar att det skulle äventyra patientsäkerheten. Parterna behöver dock inte komma överens. Det är läkemedelskommittéerna som driver försöksprojektet.
Försöket ska pågå i tre månader Läkarförbundet är numera positivt till att det genomförs ett försök, som ska utvärderas. - Men förseningen visar att det här inte är så enkelt som de glada entusiasterna har velat framhålla, säger Eva Nilsson Bågenholm, förbundets förste vice ordförande. Sex vårdcentraler, psykiatriska kliniken vid NU-sjukvården samt en medicinklinik, ännu oklart vilken, ska ingå i projektet. Dessutom är ett tiotal apotek inkluderade. Försöket ska pågå i tre månader för förskrivarna, men det ska vara möjligt att hämta ut recept med substansnamn en period därefter. Efteråt ska projektgruppen utvärdera vad förskrivare, apotekspersonal och patienter tyckt om att använda substansnamn på recepten. FOTNOT: I referensgruppen ingår representanter från de viktigaste organisationerna och myndigheterna inom Vårdsverige.