Patientsäkerhet
Förtroendet för vården har minskat
Publicerad: 1 mars 2023, 10:32
Förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat. Det visar Sveriges Kommuners och Regioners årliga enkät om hälso- och sjukvården.
Ämnen i artikeln:
Fredrik LennartssonFörtroendet för hälso- och sjukvården har minskat med 7 procentenheter sedan 2021, enligt 2022 års hälso- och sjukvårdsbarometer.
Fredrik Lennartsson, chef på avdelningen för vård och omsorg på SKR, säger att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat efter pandemin.
Foto: Erik Simander/ Bildbyrån
”Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt under pandemin och vi ser nu återgång”, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i ett pressmeddelande.
Förtroendet har sjunkit i alla 21 regioner, och i Region Västernorrland är förtroendet lägst med 46 procent. Högst förtroende för vården har invånarna i Region Jönköpings län, där 77 procent svarat till regionens fördel.
Det skiljer sig också mellan kvinnor och män och mellan olika åldersgrupper vad gäller förtroendet för vården.
De som är 60 år eller äldre har ofta större förtroende än de som är yngre. Även 64 procent av männen uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för vården, motsvarande siffra bland kvinnor är 60 procent.
85 procent av Sveriges invånare uppger att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver, även där har det skett en minskning sedan 2021. Knappt hälften, 48 procent, tycker att väntetiderna på sjukhus är rimliga, medan 63 procent anser detsamma om väntetiderna på vårdcentraler.
”Väntetiderna till vård behöver minska. Men tillgången till vård handlar om mer än väntetider, det handlar om att få kontinuerlig information från vården under pågående behandlingar, hjälp med egenvård och möjlighet att kunna få svar på frågor när man behöver”, säger Fredrik Lennartsson.
Läs också: Höjt förtroende för sjukvården under pandemin
Hälso- och sjukvårdsbarometern
Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning vars syfte är att fånga befolkningens attityder till, förtroende för och uppfattning om svensk hälso- och sjukvård.
2022 undersökning genomfördes under perioden 4 april till 4 juni samt 3 oktober till 5 december. Sammanlagt har 48 304 personer över 18 år svarat på enkäten.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.