Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Fuskmisstänkt läkare fick jobb på Sahlgrenska

Publicerad: 7 april 2021, 06:43

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

En läkare i Göteborg, vars klinik utreds av polisen, misstänks ha lurat patienter och gett falska svar på covidtester. Trots det har mannen nu anställts på Sahlgrenska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Covid-19I korthetSahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenIvo

Det skriver Göteborgs-Posten.

Brottsmisstankarna gäller flera fall av bedrägeri och grovt osant intygande. Polisanmälningarna som har gjorts mot kliniken, som den berörda läkaren står bakom, omfattar omkring 100 personer.

Enligt GP fick läkaren sparken från ett mindre sjukhus i Västra Götalandsregionen i januari efter en utredning av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I den konstaterades läkaren ha utfärdat falska intyg och gett provsvar som han inte haft någon vetskap om. Ivo uppmanade också Åklagarmyndigheten att väcka åtal mot läkaren.

Trots det har mannen nu fått ett nytt jobb – som läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i samma region.

– Det jag kan säga är att jag utifrån den information jag har är tveksam till att vi har känt till omfattningen kring de här sakerna, säger Mathias Alvidius, verksamhetschef på Sahlgrenska, till GP.

Mathias Alvidius uppger också att sjukhuset nu har inlett sin egen utredning som benämns som ett personalärende. Han understryker också att sjukhuset gör sitt yttersta för att säkerställa att ingen verksamhet förekommer som kan innebära någon patientsäkerhetsrisk.

Läkaren, som jobbar med patienter, fick en tillfällig anställning på sjukhuset under sommaren, men har enligt uppgift till Dagens Nyheter nu ha tagits ur tjänst.

Uppdaterat med information om att läkaren tagits ur tjänst.

Relaterat

Klinik misstänks för bluff med coronatester

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev