söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Gav felaktigt normalt provsvar – cancerdiagnos försenades

Publicerad: 11 november 2022, 09:41

En kvinnas provsvar bedömdes felaktigt av en vårdcentralsläkare i Dalarna, vilket ledde till en försenad cancerdiagnos. Ärendet lex Maria-anmäls nu. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Region Dalarna gör en lex Maria-anmälan efter att en kvinna fått ett felaktigt normalt provsvar, som ledde till en försenad cancerdiagnos.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion DalarnaIvoPrimärvård

JD


Kvinnan, som är i 60-årsåldern, fick hjälp av sin vårdcentral efter att hon sökt vård för luftvägsinfektion. Blodprovet visade att de vita blodkropparna låg lågt varpå läkaren ordinerade nytt prov 4-6 veckor senare. 

Resultaten av det provet visade ännu lägre nivåer av vita blodkroppar, men bedömdes av en vikarierande läkare som normalt. 

Ungefär två månader senare sökte kvinnan på nytt hjälp på vårdcentralen, med nya infektionssymtom. En ordinarie läkare kunde då efter provtagning konstatera att kvinnan hade akut myeloisk leukemi, en typ av blodcancer, varpå hon omgående lades in på sjukhus för vård. 

Läs också: Trögt att minska dödstal i cancersjukdom

Läkaren som inte reagerade på det andra provsvaret var hyrläkare, och David Iggman, chefläkare inom primärvården, konstaterar att snedsteget ledde till en försenad diagnos av den allvarliga sjukdomen. 

”Verksamheten har ett pågående arbete med att rekrytera fast personal, men det är brist på läkare inom allmänmedicin både i länet och nationellt. Det är av största vikt att vi får till stånd en god läkarbemanning i primärvården för att undvika att liknande händelser upprepas”, säger David Iggman i ett pressmeddelande. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev