onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

”Ge chefläkarna rollen att bedöma patientsäkerheten”

Publicerad: 26 januari 2018, 06:00

Genomsnittsbeläggningen på Stockholmssjukhusen är över 100 procent, skriver Andreas Fischer, specialist i kirurgi.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Utan vårdplatser är det svårt att bedriva kvalificerad vård och garantera patientsäkerheten, skriver en representant för Sjukhusläkarna.

Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetAkutsjukvård

Sedan nyår har trycket på akutmottagningarna varit mycket högt i Stockholm. De långa väntetiderna till akutmottagningarna är inte det enda problemet, ett annat är väntetiden för att bli inlagd.

På Södersjukhuset har antalet patienter i förhållande till vårdplatser inneburit att omkring 20 patienter per natt fått övernatta på akutmottagningen i stället för i en vanlig sjukhussäng.

Åtgärder har vidtagits genom att planerade operationer ställts in, men detta har inte räckt till. Vi har helt enkelt för få vårdplatser i Stockholm.

Redan för ett år sedan – den 24 januari 2017 – rapporterade media att antalet vårdplatser är det lägsta på fyra år. Sverige har bland de lägsta platsantalen per capita i hela OECD, vilket bland annat fått till följd att i genomsnitt 85 patienter per dag vårdades på en vårdplats som inte uppfyllde kraven för patientsäkerheten under 2016.

Vi har helt enkelt för få vårdplatser i Stockholm

På Södersjukhuset i Stockholm kulminerade problemen natten mellan måndag och tisdag, den 8–9 januari i år, då 36 patienter fick övernatta på akut­mottagningen. Detta akuta tillstånd är dock inte unikt för just de datumen, det är ett åter­kommande problem som till stor del baseras på ständiga över­beläggningar.

Genomsnittsbeläggningen på Stockholmssjukhusen är över 100 procent, vilket innebär att det finns fler patienter i behov av vårdplats än det faktiska antalet vårdplatser. Sam­tidigt ökar antalet invånare i Stockholm utan att sjukvården byggs ut i motsvarande takt.

Det hävdas då och då att patientsäkerheten inte är hotad. Jag vill hävda motsatsen. Ingen annan bransch klarar av att bedriva kvalificerad verksamhet med en ständigt minskad budget, så inte heller sjukvården. Det borde vara en självklar insikt bland beslutsfattare att utan vårdplatser är det svårt att bedriva kvalificerad vård och garantera patientsäkerheten.

Vi i Sjukhusläkarna anser att chefläkarna måste få en tydligare och mer fristående roll från arbetsgivaren. En sådan roll skulle sannolikt leda till en mer homogen syn på när patientsäkerheten är hotad.

ANDREAS FISCHER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev