Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Gick till jobbet trots symtom – åtalsanmäls av Ivo

Publicerad: 8 mars 2022, 13:44

Ivo har även lämnat in en åtalsanmälan, då de gör bedömningen att läkaren genom sitt agerande skäligen kan misstänkas för framkallande av fara för annan.

Foto: Mathias Bergeld/ Bildbyrån

En läkare på Sahlgrenska sjukhuset avskedades efter att ha gått till arbetet trots covidsymtom. Nu får läkaren kritik från Inspektionen för vård och omsorg.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Sahlgrenska universitetssjukhusetToppnyheter ArbetslivToppnyheter

Det rör sig om två dagar i oktober 2020 då läkaren gick till sin arbetsplats med förkylningssymtom såsom halsont, lätt hosta och huvudvärk. Händelsen anmäldes av sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, rapporterar bland andra Läkartidningen. Provtagning visade några dagar senare att läkaren var smittad med sars-cov-2.

I sitt tillsynsbeslut riktar Ivo nu skarp kritik mot läkaren. Myndigheten bedömer att läkaren har agerat olämpligt som gått till arbetet trots förkylningssymtom under en pågående pandemi. Något Ivo anser visar på synnerligen dåligt omdöme och menar att läkaren borde haft anledning att misstänka att det kunde handla om covid-19. Ivo menar även att läkarens agerande inneburit en patientsäkerhetsrisk.

Läs också: Covidsjuk läkare fall för Arbetsmiljöverket 

Myndigheten har också lämnat in en åtalsanmälan, då den gör bedömningen att läkaren genom sitt agerande skäligen kan misstänkas för framkallande av fara för annan.

Läkaren själv uppger å sin sida att symtomen inte var så kraftiga som de beskrivits i anmälan till Ivo och att rekommenderat avstånd hölls under de aktuella dagarna. Läkaren har dessutom pekat på att arbetssituationen på sjukhuset varit mycket ansträngd. 

Läs också: Vårdfack positiva till vårdplatsmål – men tycker inte att det räcker 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev