söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Gravid kvinna fick fel diagnos – fostret dog

Publicerad: 26 november 2021, 10:49

Region Västerbotten skriver i ett pressmeddelande att region utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därutöver har fallet anmälts enligt lex Maria. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En gravid kvinna som sökte vård på grund av magbesvär och feber fick fel diagnos, vilket fick till följd att hennes foster dog.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion VästerbottenIvoBarnsjukdomarIntensivvård

T

TT


Region Västerbotten har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnan var gravid i vecka 17 när hon drabbades av besvären. Men symptomen missbedömdes som matförgiftning. Trots att kvinnan var i kontakt med vården flera gånger blev hon aldrig hänvisad till specialistklinik. Kvinnan blev allt sjukare och behövde till slut intensivvård. Men fostret gick inte att rädda, det dog på grund av en allvarlig infektion orsakad av listeria.

Läs också: Ivo-kritik efter att barn fått hjärnskador

Region Västerbotten skriver i ett pressmeddelande att region utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därutöver har fallet anmälts enligt lex Maria.

Listeriabakterien är ofarlig för de flesta men den kan göra människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida och äldre, allvarligt sjuka.

Anna Lena Wallström/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev