Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Härva nystades upp efter patientlarm

Publicerad: 7 juni 2013, 13:30

Foto: Fredrik Persson/Pressbild. Peter Lundqvist, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen och ansvarig för uppföljning av vårdavtal för husläkarverksamhet.

I Stockholm undgick en fuskande vårdcentral landstingets radar i flera år. Nu har fallet tvingat fram nya rutiner för att kontrollera att vårdavtal följs.


I det mycket uppmärksammade fallet med Aleris husläkarmottagning Stureplan var det inte landstingets eget kontrollsystem som gjorde att det omfattande fusket med skattepengar upptäcktes.

Det var i stället när två patienter själva kontaktade landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning förra våren som hela härvan började nystas upp.

Mottagningen hade tagit betalt för att utfärda remisser, enligt patienterna, och när landstinget gjorde en revision visade det sig att ett mycket stort antal patientbesök felregistrerats, systematiskt och under flera års tid. Landstinget och Aleris polisanmälde den dåvarande verksamhetschefen på mottagningen, men någon förundersökning har ännu inte inletts.

Händelsen har nu tvingat landstinget att se över sina kontrollsystem, enligt Peter Lundqvist, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen och ansvarig för uppföljning av vårdavtal för husläkarverksamhet.
– Vi har just gjort förbättringar som gör att systemet upptäcker fler typer av avvikelser. Det skickar dessutom automatiskt en signal till oss på landstinget om något inte verkar stämma, säger han.

Numera kan systemet till exempel fånga upp om en mottagning registrerar samma patient på flera besök samma dag i stor omfattning eller om patientbesök registreras på dagar då mottagningen är stängd.

Landstinget ska dessutom göra revisioner slumpvis på cirka 15 husläkarmottagningar varje år.

I ett annat mycket uppmärksammat fall stängde landstinget nyligen en vårdcentral i Stockholms län. Där skedde granskningen av verksamheten sedan en läkare och verksamhetschef häktats, misstänkt för sexuella övergrepp på barn.
– Vi har dock haft just den här vårdcentralen under bevakning under lång tid eftersom vi tidigare sett brister i mottagningens sätt att följa avtalet. Det har till exempel brustit i bemanningen när det gäller rätt kompetens, säger Peter Lundqvist.

Efter att mottagningen fått en skriftlig varning gjorde landstinget ett oanmält besök där det visade sig att bristerna åtgärdats. Men nu ska vårdcentralen alltså granskas på nytt.

Peter Lundqvist anser att systemen är väl utvecklade i dag, men säger samtidigt att det här är ett område som ständigt måste förbättras.
– Men landstingens kontrollsystem kommer aldrig att kunna fånga upp alla händelser i en vårdverksamhet i och med att verksamheten är så komplex. Vi tycker att det är väldigt bra när patienter eller personal kontaktar oss om allvarliga brister som ledningen på en mottagning inte visat gehör för.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev