fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Högt tryck på sjukvården i Stockholm

Publicerad: 29 juli 2019, 08:06

Danderyds sjukhus: Håkan Pettersson / Södersjukhuset: Mats Andersson / Karolinska universitetssjukhuset: pressbild

Tidigare i juli arbetade närmare hälften av sjuksköterskorna på neonatalen i Huddinge dubbla pass. Trycket på akuterna ökade i förra veckan.

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdBeroendeRegion StockholmKarolinska universitetssjukhusetSödersjukhuset

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Karolinska universitetssjukhusets plan inför sommaren har överlag gått att följa, tack vare stora insatser och flexibilitet hos medarbetarna, säger chefläkare Filippa Nyberg i ett mejlsvar till Dagens Medicin. Hon bekräftar att situationen på neonatalen i Huddinge är pressad.

– Det stämmer. Under vecka 29 arbetade sju av 19 sjuksköterskor dubbla pass.

De tre enheterna för neonatalvård i Solna, Huddinge och Danderyd samarbetar nära för att hålla en rimlig vårdtyngd, berättar Filippa Nyberg.

– Dessutom sker ett samarbete inom Region Stockholm med neonatalavdelningen på Södersjukhuset och vid behov även andra neonatalavdelningar utanför Region Stockholm för att kunna möta vårdbehovet av för tidigt födda barn.

Avstämningar sker också inom och mellan sjukhusen i hela Region Stockholm när det gäller övrig vård.

– Behovet av vårdplatser är hela tiden mycket stort och dagliga avstämningar sker sjukhusövergripande utifrån kraven både på arbetsmiljö, kvalitet och patientsäkerhet och för att minska sårbarheten. Samtidigt sker också veckovisa avstämningar mellan sjukhusen inom region Stockholm, skriver Filippa Nyberg.

I hela regionen beskrivs läget som ”ansträngt men stabilt” av Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm. Trycket på akutmottagningarna var något högre förra veckan än veckan dessförinnan.

– Det gör tyvärr att vissa patienter får vänta på vårdplats men vi prioriterar alltid de svårast sjuka först. Det ser bra ut på våra närakuter och våra jourläkarbilar gör många uppdrag hem till äldre. Det är bra nu i värmen, säger Elda Sparrelid i ett mejl till Dagens Medicin.

Inga direkta effekter har hittills setts av värmen på akutmottagningarna, uppger hon. Det är de vanliga sjukdomarna och skadorna som kommer in. Värmen påverkar dock mer när den pågått ett tag, konstaterar hon.

Också enligt förväntan söker nu fler patienter vård på beroendeakuten.

– Det är vanligt i andra halvan av sommaren att fler stockholmare behöver hjälp akut för beroende, både alkohol och droger. De har anpassat bemanningen så att det ska täcka de tider när det är toppar, men det är ett högt tryck. Det är samtidigt bra att många verkligen söker hjälp, det är det beroendeakuten är till för, skriver chefläkare Elda Sparrelid.

Åtgärden att skicka vissa cancerpatienter till Finland och andra delar av Sverige för strålbehandling fortsätter, då kapaciteten på Stockholms strålbehandlingsenheter inte räcker till. En till två patienter i veckan får nu behandling i Finland och omkring fyra-fem patienter skickas till andra orter i Sverige.

– Läkarna frågar patienten efter individuell bedömning och det är helt frivilligt. Regionen betalar resa, boende och mat. På det här sättet stärker vi vår kapacitet så att vi kan undvika för lång väntan, säger Elda Sparrelid i ett pressmeddelande på regionens hemsida.

Relaterat material

Linköping vill ”lägga in” patienter på akuten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev