fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ilizarov-läkaren frias av HSAN

Publicerad: 26 juni 2018, 10:30

Ivo ville ge ortopeden vid Skaraborgs sjukhus en prövotid på tre år. Men HSAN gör en annan bedömning.

Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusIlizarov-metoden

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det var i september 2016 som en läkare på ortopedkliniken vid Skaraborgs sjukhus stängdes av efter att ha använt en speciell operationsmetod med ursprung i 1950-talets Sovjetunionen, kallad Ilizarov-metoden, som innebär att benet fixeras med en extern anordning.

Avstängningen var ett resultat av att sjukhuset låtit göra en extern granskning, sedan två kollegor anmält läkarens operationer. Ilizarov-metoden, som normalt kan vara användbar för underbensfrakturer, hade enligt Olle Svensson, professor i ortopedi som utförde den externa granskningen, använts av läkaren även för handleder, armbågar och axlar. Utredningen visade att 37 patienter drabbats av allvarliga vårdskador efter behandlingen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, gav läkaren skarp kritik och föreslog en prövotid på tre år. Ivo ansåg att läkaren varit oskicklig, och att oskickligheten skulle kunna ha betydelse för patientsäkerheten.

Därmed gick ärendet vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som har att ta ställning i legitimationsfrågor. Men HSAN gör alltså en annan bedömning och avslår Ivos yrkande. Nämnden anser inte att Ivo har styrkt att läkaren varit så pass oskicklig att en prövotid är nödvändig.

”Det går inte att förstå på vilka grunder Ivo gör en bedömning som går emot de behandlingsindikationer för Ilizarovmetoden som beskrivits i basala ortopediska läroböcker, som har använts och används i Sverige för att utbilda specialister i ortopedi”, står det i HSAN:s beslut. ”Ivo borde också i sin kritik väga in att behandlingstraditioner och praxis vid frakturbehandling i Sverige varierar avsevärt mellan olika sjukhus och sällan baseras på vetenskap”, står det vidare.

HSAN hänvisar också till expertyttranden som konstaterat att de patienter som drabbats av komplikationer haft en komplicerad sjukdomsproblematik ”där komplikationsfrekvensen varit hög oavsett behandlingsmetod”.

Ivo har tre veckor på sig att komma in med en överklagan av beslutet till förvaltningsrätten, men säger till P4Skaraborg att de inte kommer att överklaga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev