Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Insulinbrist i hjärnan kopplas till Alzheimers sjukdom

Publicerad: 8 mars 2005, 12:21

Insulin produceras inte bara i bukspottkörteln utan även i hjärnan. Den upptäckten presenteras nu av amerikanska forskare, som anser att detta kan betyda att det finns ett slags diabetes typ 3.


Forskarna som är knutna till Rhode Island Hospital och Brown Medical School i Providence, USA, har inte bara upptäckt att insulin och tillväxtfaktorererna IGF I och II bildas i hjärnan. De anser sig också ha visat att sänkt produktion av dessa ämnen i hjärnan kan kopplas till Alzheimers sjukdom.

Forskarna studerade bland annat råttor med en genetisk defekt, som blockerar det cirkulerande insulinets verkan i hjärnan. De upptäckte då att både insulin och de relaterade tillväxtfaktorerna uttrycks av nervceller i flera regioner i hjärnan. Vid sänkt insulinproduktion såg de att nervceller degenererade, på ett sätt som liknar tidiga alzheimersymtom. Enligt forskarna kan detta inte kopplas till diabetes typ 1 eller typ 2, utan avspeglar en annan, komplex process som startar i det centrala nervsystemet.

När hjärnvävnad från avlidna Alzheimerpatienter undersöktes upptäckte de att nivåerna av insulin och IGF I var lägre än normalt i pannloben, hippocampus och hypotalamus. I lillhjärnan, som vanligen inte påverkas av Alzheimers sjukdom, syntes inte samma sänkning.

Enligt forskarna öppnar deras upptäckter för en ny på Alzheimers sjukdom och nya vägar för behandling.

De nya rönen är publicerades i marsnumret av Journal of Alzheimer's Disease.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev