tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ivo: Astrid Lindgrens vårdplatsbrist skapar allvarliga risker för barnpatienter

Publicerad: 21 december 2022, 13:17

Ivos beslut skildrar en omfattande vårdplatsbrist, som bland annat innebär att barn som genomgått mindre operationer ibland eftervårdas på akuten i brist på sängplatser och personal.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vårdplatsbristen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har medfört allvarliga vårdskador och risk för sådana. Läget är särskilt ansträngt på barnakuten, uppger Ivo.

Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusKarolinska universitetssjukhusetRegion StockholmIvos nationella tillsyn av sjukhusvården AkutsjukvårdIvoToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


”Eftersom inflödet av nya patienter är högt, samtidigt som många patienter med beslut om inläggning vistas på akutmottagningen i väntan på vårdplatser uppstår patientsäkerhetsrisker för samtliga patienter som söker vård vid akutmottagningen”, skriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i ett nytt tillsynsbeslut, som togs i går tisdag.

Ivo konstaterar generellt att personal vid en akutmottagning i de flesta fall inte har möjlighet att ge den vård och behandling som läkare bedömt att patienter med inläggningsbeslut har. Den kan alltså inte jämställas med en vårdavdelning.

På Astrid Lindgrens barnakut beskriver också ledningssjuksköterskor att överbelastningen leder till fördröjd vård, men även till brister i hur barnpatienterna vårdas och övervakas. Och att de som sjuksköterskor sällan varken hinner ge annat än akuta läkemedel eller se till att alla patienter får näring och vätska och den tillsyn barnen behöver.

Personalomsättningen på barnakuten uppges vara omfattande, vilket leder till att kompetensbrist uppstår. Vid Ivos inspektion den 13 oktober saknade barnakuten 13 sjuksköterskor. Det ledde bland annat till att alla de triageteam som behövdes inte kunde bemannas.

Ivos beslut skildrar en omfattande vårdplatsbrist, som bland annat innebär att barn som genomgått mindre operationer ibland eftervårdas på akuten i brist på sängplatser och personal.

Läs också: Ivos gd: Patientsäkerheten är inte förhandlingsbar 

Och när det gäller vårdavdelningarna på barnsjukhuset berättar personal för Ivo att det är vanligt med överbeläggningar och utlokaliseringar samt att patienter får flytta runt. 

Vid en oanmäld inspektion den 12 oktober hade den kirurgiska vårdavdelningen fem överbeläggningar. Enligt sjuksköterskorna som arbetar där leder situationen – liksom på barnakuten – bland annat till att de sällan hinner ge läkemedel i rätt tid. 

Mellan den 3 oktober och till den 6 november kunde endast 9-15 vårdplatser hållas öppna av 27 fastställda på avdelning 10, konstaterar Ivo. På denna avdelning tas barn och unga med sjukdomar i nervsystem och rörelseorgan om hand.

Under mätperioden var beläggningsgrad under 90 procent vid endast 3 tillfällen under alla 35 dagarna. Under 26 dagar låg den över 100 procent och som mest uppgick beläggningsgraden till 153 procent.

Enligt Ivo ger vårdpersonal på barnsjukhuset en samstämmig bild av att det är vanligt att patienter som behöver vård på barnintensivvårdsavdelningen eller intermediärvårdsavdelningen för barn, i stället på grund av platsbrist, vårdas på vanliga vårdavdelningar.

Dessutom förekommer det att patienter skrivs ut för tidigt från vanliga vårdavdelningar då platsen behövs till någon annan. 

Enligt representanter för sjukhusledningen, som Ivo talat med, tar akuten emot ett högt flöde av patienter varav många kunnat söka vård på lägre nivåer. 

De bekräftar dock bilden av att det händer att patienter som vårdas på akuten behöver vård på högre nivå, och att opererade patienter i bland eftervårdas på akuten samt att väntetider till ”spot-check och triage” uppstår.

Till avvikelserna som rapporterats av barnsjukhusets anställda hör flera fall då patienter inte fått sina läkemedel i tid. I ett av dem skulle en patient få inhalationer på akuten men fick det inte på grund av personalbrist, vilket ledde till hen blev sämre och behövde vårdas på barnintensiven.

Vårdgivaren Region Stockholm måste nu senast den 14 februari redovisa hur man på barnsjukhuset ska rätta till bristerna. I annat fall kan det föreläggas att vidta åtgärder.

Fotnot: Ivos granskning av Astrid Lindgrens barnsjukhus, som hör till Karolinska universitetssjukhuset i Solna, omfattar inte barn-iva, neonatalavdelningar, förlossningen eller BB-avdelningar.

Läs alla nyheter om Ivos tillsyn av landets akutsjukhus här  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev