Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ivo får JO-kritik för långsam handläggning – tog 16 månader

Publicerad: 11 oktober 2022, 09:54

Ivo dröjde 16 månader med att handlägga ett ärende om journalförstöring.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En ansökan om journalförstöring blev liggandes hos Ivo i över ett år utan att handläggas. Nu kritiserar JO hanteringen och konstaterar att ärendet är del av ett större problem.

Ämnen i artikeln:

IvoToppnyheter

JS


Ärendet om journalförstöring kom till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo i september 2020. När anmälaren i januari 2022 fortfarande inte fått mer information om ärendet vände sig denne till justitieombudsmannen, JO. Av beslutet från myndigheten framgår att Ivo då, 16 månader efter att ansökan kom in, ”ännu inte vidtagit någon egentlig åtgärd i ärendet”.

Nu kritiseras Ivos hantering av ärendet, både på grund av den långa handläggningstiden men också för att anmälaren inte underrättats om att ärendet drog ut på tiden, vilket strider mot förvaltningslagen. 

”Jag kan konstatera att handläggningen har varit passiv och handläggningstiden oacceptabelt lång”, skriver chefsjustitieombudsmannen Erik Nymansson bland annat i sin bedömning.

Läs också: Utbrända läkare kan vara patientfarliga 

JO konstaterar samtidigt i sin utredning att ärendet inte är unikt. Ivo hade i februari 2022 68 öppna ärenden om journalförstörning från juli till september 2020, som då ännu inte hanterats. Erik Nymansson skriver att detsamma dessutom gäller ärenden inom andra områden. Bland annat kritiserade han Ivo i mars 2022 för långsam och bristfällig handläggning av ett klagomålsärende.

Ivo konstaterar i ett svar till JO att man är medveten om de långa handläggningstiderna av ärenden om journalförstöring och att åtgärder behövs för att korta dem. Bland annat har myndigheten äskat om ytterligare medel i budgetunderlaget för 2023 till 2025. I sin avslutande bedömning uppmanar Erik Nymansson Ivo att undersöka även andra åtgärder än mer pengar och att han ”har för avsikt att följa frågan”.

Läs också: Ivo får bakläxa av Högsta förvaltningsdomstolen

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev