Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ivo-kritik då kvinna dog efter operationsmiss

Publicerad: 6 april 2021, 07:45

Foto: Cecilia Stenström/Region Västerbotten

En 70-årig kvinna drabbades av komplikationer efter en operationsmiss på Lycksele lasarett 2019 och avled senare. Nu riktar Ivo kritik mot läkaren som utförde operationen


Ämnen i artikeln:

Lycksele lasarettIvoI korthet

Det rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Det var under en planerad operation som läkaren av misstag gjorde flera hål i kvinnans tarm, men endast upptäckte och lagade en av skadorna. Trots oro bland vårdpersonal och förhöjda värden dröjde det innan läkaren agerade. Komplikationer följde och kvinnan opererades två gånger till innan hon till slut avled av multiorgansvikt.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar nu läkaren för brister i bedömningen före operationen och att läkaren inte varit sakkunnig och omsorgsfull i handläggningen. Ivo riktar även kritik mot vårdavdelningen.

– Det är tragiskt och förfärligt att sånt här händer och alla inblandade mår oerhört dåligt, säger Olov Grankvist, ansvarig verksamhetschef på Lycksele lasarett, till SVT.

Kvinnans make har varit i kontakt med chefer på sjukhuset, som har beklagat det som hände.

– Det är klart att sorgen finns kvar, men vi anser att Ivo har gjort en korrekt utredning, de har kommit fram till att man var försumlig och att det gjorts ett antal misstag på Lycksele lasarett. De har också korrigerat sig och gjort nya rutiner, säger maken.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev