tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ivo kritiserar Sahlgrenska för vårdplatsbrist

Publicerad: 29 november 2022, 07:30

Ivo riktar i två beslut skarp kritik mot Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) i Göteborg.

Foto: Jonas Dagson/TT

Patienter riskerar allvarliga vårdskador på Sahlgrenska universitetssjukhuset på grund av brist på vårdplatser, anser Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Samtidigt har facken anmält situationen på sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetIvoArbetsmiljöverketRegion KronobergCentrallasarettet VäxjöToppnyheterIvos nationella tillsyn av sjukhusvården

T


Ivo riktar i två beslut skarp kritik mot Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) i Göteborg.

Bland annat vårdas patienter på platser som inte är patientsäkra. De riskerar därmed att inte få sina behov av till exempel tillsyn och läkemedel tillgodosedda, skriver Ivo i besluten, som gäller sjukhusområdena Sahlgrenska och Östra sjukhuset.

”Ivo bedömer att vårdgivaren inte leder och planerar verksamheten så att god vård upprätthålls. Det saknas disponibla vårdplatser för att möta det behov som finns”, uppger inspektionen i ett pressmeddelande.

Läs också: 54 minuters väntetid för rödtriagerade på Örebros akut 

Ivo kräver nu att Sahlgrenska redovisar sin inställning till bristerna och kommer med förslag på åtgärder.

Utöver detta har situationen på Sahlgrenskas akutmottagning anmälts till Arbetsmiljöverket, rapporterar Göteborgs-Posten. Enligt fackförbunden på sjukhuset kan patienter bli kvar på akutmottagningen i flera dygn i väntan på en vårdplats.

Facken har gjort liknande anmälningar tidigare, men beskriver situationen som att det snarare har blivit värre än bättre.

Enligt Tobias Carlsson, akututvecklingschef på SU, beror problemen på sjukhuset bland annat på brist på sjuksköterskor.

– En stor och central del i det är att titta på våra arbetssätt och vem som gör vad. Vi behöver ha fler slutenvårdsplatser och kan inte på kort sikt räkna med att det dyker upp jättemycket sjuksköterskor, säger han till GP.

– Det är ett jättestort arbete som pågår och det kommer att ta tid. Men vi måste göra den transformeringen av sjukvården.

Ivo riktar även kritik mot akutmottagningen i Växjö, som bedöms ha för långa väntetider, personalbrist och bristande övervakning av väntrum.

Om Region Kronoberg inte har åtgärdat de bristerna till den 30 november utfärdas ett vite på 500 000 kronor.

Läs också: Lista: Här är sjukhusen med flest ärenden hos Arbetsmiljöverket 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev