fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ivo om Visby lasarett: ”Patienter vårdas utan adekvat övervakning”

Publicerad: 20 december 2022, 13:00

Akutmottagningen på Visby lasarett.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Överbelastad akut och brist på vårdplatser inom vissa kliniker. Nu får också Visby lasarett kritik av Ivo.

Ämnen i artikeln:

Ivos nationella tillsyn av sjukhusvården IvoRegion GotlandVisby lasarettToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


”Den höga belastningen på akutmottagningen i kombination med bristfälliga lokaler leder till att patienter vårdas och väntar på platser där det varken finns tillgång till adekvat övervakningsutrustning eller möjlighet att påkalla hjälp via larmanordning”.

Det skriver Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i ett beslut om vilka brister man sett på Visby lasarett inom ramen för sin nationella tillsyn av vårdplatsbehov och bemanning i svensk sjukvård, där 27 sjukhus granskas varav många kritiserats.

Myndigheten anser också att Region Gotland inte säkerställer att personalen på akuten har rätt kompetens och uppger att anställda vid hög belastning inte hinner utvärdera tillstånd och status på samtliga patienter som vistas där enligt riktlinjerna. Enligt ledningssjuksköterskorna hinner personalen sällan med att ge mat, dryck eller tillsyn, eller skriva avvikelserapporter.

Läs också: Ivos gd: ”Patientsäkerheten är inte förhandlingsbar”

Att belastningen är hög menar vårdgivaren bland annat beror på att primärvårdsmottagningar är stängda på kvällar och helger och på att akuten under sommarsäsongen fungerar som ”tillnyktringsenhet”. Vid intervjuerna av mottagningens personal framkom också att lokalerna inte är ändamålsenliga för stora inflöden av patienter.

Bristen på disponibla vårdplatser på lasarettet gäller främst vissa kliniker som allmäninternmedicin och infektion men också kirurgisk verksamhet. Denna leder till överbeläggningar och till att patienter utlokaliseras och flyttas runt mellan avdelningar, vilket Ivo påpekar ökar risken för allvarliga vårdskador.

Under en mätperiod mellan den 29 augusti till den 2 oktober hade exempelvis den allmäninternmedicinska avdelningen, AIM, mellan 0-5 patienter utlokaliserade per dag. Den kirurgiska vårdavdelningen C3 hade dagligen 1-5 utlokaliseringar.

Den främsta orsaken till platsbristen anges vara brist på läkare och sjuksköterskor. Under januari till april 2022 var exempelvis 16-19 sjukskötersketjänster och 16-17 läkartjänster vakanta, noterar Ivo.

Myndigheten anser att Region Gotland och sjukhusledningen varken planerat eller organiserat vårdarbetet utifrån de faktiska behoven.

Enligt sjukhusledningen har man ökat bemanningen av undersköterskor på akuten och man planerar också att bygga paviljonger utanför i syfte att komma tillrätta med lokalerna. De väntas vara klara sommaren 2023. Ledningen delar också Ivos bild om ökade risker för patienter som flyttas runt, och man uppger också att man anser att den viktigaste åtgärden är att öka antalet vårdplatser inom medicinkliniken med 6-7 platser.

Avvikelserapporter visar bland annat att utlokaliserade patienter vid en del tillfällen inte rondats av läkare, och att en infektionspatient med en misstänkt smittsam sjukdom, trots detta, utlokaliserades till en kirurgisk avdelning. 

Ivo begär nu att Region Gotland senast den 14 februari redovisar vilka åtgärder man vidtagit eller planerar att använda för att råda bot på bristerna.

Läs alla artiklar om Ivo:s nationella tillsyn här.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev