tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ivo: Så kan vi bättre arbeta mot välfärdsbedragare

Publicerad: 6 december 2022, 14:03

Inspektionen för vård och omsorg efterlyser bland annat ökade anslag för att utveckla sin tillsyn.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Höjda anslag och utökade befogenheter för ”okonventionella metoder”. Det är några av Inspektionen för vård och omsorgs, Ivos, förslag för att utveckla den egna myndighetens förebyggande tillsyn av patientsäkerhetsrisker. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

IvoPrimärvårdToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Förslagen redovisas i en slutrapport av ett regeringsuppdrag från 2020, och syftar bland annat till att tackla vad myndigheten beskriver som en ökande problematik med välfärdsbrottslighet, som blir allt mer märkbar inom vård- och omsorgssektorn.

”Oseriösa aktörer utnyttjar ersättningssystemen och riskerar utsätta patienter och brukare för dålig vård och omsorg”, skriver myndigheten bland annat och konstaterar att de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystem uppgår till mellan 11 och 27 miljarder kronor årligen. 

Läs också: Privatvårdens lönsamhet uppe på rekordnivåer 

Ivo föreslår bland annat att regeringen överväger att utreda en utökad tillståndsplikt inom de delar av hälso- och sjukvåren där riskerna är som störst och lyfter särskilt fram tandvården och primärvården. Myndigheten efterlyser även utökade befogenheter i tillsynen, exempelvis till metoder av mer okonventionellt slag. Bland annat nämner rapporten möjligheten att myndigheten själv ska kunna beställa estetiska behandlingar för att avslöja oseriösa aktörer.

För att bättre kunna arbeta med förebyggande tillsyn av patientsäkerhetsrisker upprepar myndigheten även ett tidigare förslag om förstärkta anslag om minst fem procent årligen. Detta, skriver Ivo, är nödvändigt för att stärka tillsyn och tillståndprövning i takt med ökade risker för patienter och brukare.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-12-07

Tack för er viktiga artikel. Tryck gärna även på patienträttighetslag så patienten kan stämma vårdgivare som bryter mot lagen. Vi behöver även lag mot xenophobiska organisationer i Sverige. Rasismen finns tyvärr även inom vården. Skapa lag mot mobbning av personal, patienter och anhöriga som larmar om oegentligheter. Då de trakasseras och tystas ner. Annars blir detta fina förslag från er ytterligare en papperstiger som allt annat hittills. Jag har jobbat i det svenska sjukvårdssystemet, studerat dess historia och sett nästan 30 år hur det blivit bara sämre. Det kan inte fortsätta för att patienter skadas, dör, familjer lider, när fusket tystas ner av osunda kulturer där medarbetare inte vågar öppna munnen. Återinför civilkurage. 

Med vänlig hälsning, Minna Kristiina Rantakari, leg spec sjuksköterska gerontologi och geriatrik, naprapat, bloggare globalt för att lyfta upp mänskliga rättigheter inom sjukvården enligt Agenda 2030: mål nr 3, verktyg som regioner och kommuner ska följa. Samma sak med MIPAA - global plan för äldrevänliga samhällen - i bruk sedan 2002 och som även Sverige använder & deklaration för mänskliga rättigheter sedan 1948.

Leg specialistsjuksköterska med flerårig erfarenhet 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev