Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Ivo underkänner Karolinskas utredning

Publicerad: 28 Mars 2018, 10:59

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Ivo underkänner Karolinskas lex Maria-utredning vad gäller cancerköer och öppnar ett eget ärende om sommarens omkring 20 patienter som opererades för sent.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landstingIvo

Karolinska universitetssjukhusets lex Maria-anmälningar med förslag på åtgärder är inte tillräckliga för att komma tillrätta med bristerna, anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Bland annat saknas en ordentlig redogörelse för varför det uppstod brist på sjuksköterskor inför sommaren och hur situationen hanterades av sjukhuset, rapporterar Dagens Nyheter.

Ivo öppnar nu ett eget granskningsärende. Myndigheten vill bland annat veta hur problemen med köerna kommunicerades externt och internt och vilken effekt de åtgärder sjukhuset planerar kan väntas få på operationsköerna.

Trots mycket stor personalbrist förra sommaren tackade Karolinska nej när Danderyds sjukhus erbjöd hjälp med operationer. Ett  tjugotal svårt sjuka patienter med bland annat cancer i bukspottskörteln vid sjukhuset i Huddinge blev för sent opererade. Det utreds av polis och åklagare som grovt vållande till annans död.

Sjukhuset har utrett tolv av patienterna och gjort tre lex Maria-anmälningar om vårdskador till Ivo, enligt DN. Två av patienterna hade då redan hunnit dö.

Relaterat material

Karolinskas operationer på sparlåga

Karolinskas missade operationer utreds som brott

Danderyd erbjöd Karolinska operationshjälp

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev