Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ivo vill att läkarleg dras efter aborter utan tillstånd

Publicerad: 4 augusti 2022, 07:45

Gynekologen har, enligt Ivo, visat sig grovt oskicklig i sitt yrke. Genrebild

Foto: isabell Höjman/TT

En gynekolog på Gotland anmäls för att ha genomfört felaktiga behandlingar, varav två medicinska aborter. Nu vill inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att läkarens legitimation dras in, skriver Helagotland.


Ämnen i artikeln:

Region GotlandIvo

Gynekologen anmäldes till Ivo i fjol efter att flera kvinnor fått negativa och allvarliga konsekvenser efter sina behandlingar. Anmälan gäller sammanlagt 17 fall, varav två handlat om medicinska aborter.

Enligt Ivo var utförandet av aborterna problematiska på flera plan. Dels saknade läkaren tillstånd för att utföra aborter dels brast behandlingarna i dokumentation, inhämtande av sjukdomshistorik, utförande och uppföljning.

Nu vill Ivo att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in gynekologens läkarlegitimation med motiveringen att personen varit ”grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke”, skriver lokala medier. Ivo menar även att läkaren ”på ett mycket allvarligt och systematiskt sätt har agerat i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Enligt Gotlands Tidningar motsätter sig gynekologen anmälan till HSAN och har kommit med invändningar mot det som sägs om utförda behandlingar.

Läs också: Tonårsaborterna fortsätter att minska

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region GotlandIvo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev