Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Jönköping skjuter på införande av nytt system

Publicerad: 13 maj 2019, 09:09

Mats Bojestig.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Tidplanen är helt enkelt inte patientsäker. Det konstaterar Region Jönköpings län och skjuter därför upp införandet av Cosmic bos på obestämd framtid.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länHöglandssjukhuset EksjöLänssjukhuset Ryhov JönköpingVärnamo sjukhusIntensivvård

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har flera företrädare för intensivvårdsverksamheterna i Region Jönköpings län varnat för att ett oförberett införande av journalsystemet Cosmic bos skulle innebära en försämring av patientsäkerheten då labbvärden i ett annat system då skulle försvinna.

Verksamhetsföreträdarna vädrade sin oro i ett mejl till regionledningen men konstaterade dagen efter att oron var borta, då de fått försäkringar om att Cosmic bos skulle införas först efter att kommunikationen med det för intensivvårdsavdelningarna viktiga systemet var löst.

Dagen därpå beslutade regionen att skjuta på införandet av Cosmic bos, bekräftar Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län för Dagens Medicin.

– Vi ska inte föra inte det här förrän vi vet att det är patientsäkert och fungerar i arbetsflödena. Nu ser vi att vi inte hinner, säger han till Dagens Medicin och lägger till att regionen har känt till bristerna under en längre tid.

Tanken var att Cosmic bos skulle införas i vecka 47 men hur lång tid införandet skjuts fram går i dagsläget inte att säga då den nya tidplanen inte är på plats, enligt Mats Bojestig. Klart är dock att regionen vill ha systemet då det medför ett antal andra för verksamheten värdefulla moduler, förklarar han.

Spelade brevet in i att beslutet fattades på tisdagen?
– Nej, egentligen inte. Vi har jobbat med det här och nu såg man att de lösningsförslag vi hade inte höll.

Så de var en slump att de sammanföll i tid?
– Slump är ett svårt begrepp. De ville tydliggöra att det ställde till mycket och vi var väldigt medvetna om det.

Relaterat material

Falskt iva-larm i Jönköping

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev