Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Kalcium i kärl visar hjärtrisk

Publicerad: 27 mars 2008, 12:48

Datortomografi som avslöjar kalcium i hjärtats kranskärl kan förutsäga risken för framtida hjärt-kärlsjukdom, oberoende av traditionella riskfaktorer.


Detta gäller i flera etniska grupper, enligt en ny amerikansk studie i dagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine.

Att mäta halterna av kalcium i hjärtats kranskärl med hjälp av en datortomografisk metod har tidigare visat sig kunna förutsäga risk för hjärt-kärlsjukdom hos vita, men det har tidigare inte undersökts om det också gäller andra etniska grupper.

Nu har forskare vid bland annat University of California Irvine i USA undersökt 6 722 amerikaner som uppgivit att de antingen var vita, afroamerikaner, hade latinamerikanskt eller kinesiskt ursprung. Ingen hade någon känd hjärt-kärlsjukdom vid studiestarten och de följdes i knappt fyra år. Halten av kalcium i kranskärlen enligt datortomografin graderades på en skala indelad i fyra delar: 0, upp till 100, 101-300 eller över 300.

Under uppföljningstiden inträffade 162 kranskärlshändelser. Jämfört med dem som inte hade något kalcium i kranskärlen var risken ökad med nästan åtta gånger för dem med värden mellan 101 och 300. För deltagare med värden över 300 var risken nästan tiodubblad.

Forskarna tog även reda på en mängd andra riskfaktorer bland deltagarna, till exempel ärftlighet, rökning och diabetes.

Deras slutsats är att kalciumskalan är ett effektivt sätt att förutsäga risken för kranskärlssjukdom, och att metoden ger information utöver den som de traditionella riskfaktorerna kan ge. Det fanns heller inga större skillnader mellan de etniska grupperna.

New England Journal of Medicine 2008; 358: 1336–1345

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev