tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Karolinska når inte målet om köfrihet till årsskiftet: ”Vi satte ett ambitiöst mål”

Publicerad: 29 december 2022, 12:42

Karolinska universitetssjukhuset når inte målet som landets första köfria universitetssjukhus. Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, är ändå nöjd med resultatet.

Foto: Ann Jonasson/ Bildbyrån, Erik Simander/ Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset har sedan augusti kapat sina köer betydligt. Men målet att vara landets första köfria sjukhus till årsskiftet klarar de inte.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetRegion StockholmToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


I mitten på augusti tillträdde Caroline Hällsjö Sander som tf produktionsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Hennes främsta uppgift har sedan dess varit att planera och organisera vården för att korta sjukhusets operationsköer, och se till att fler erbjuds operation i tid. Ett uttalat mål har varit att till årsskiftet vara Sveriges första köfria universitetssjukhus. 

Läs mer: Karolinskas nya produktionsdirektör: ”Jag kommer att fungera som spindeln i nätet” 

I början på september började sjukhuset att operera även på helger. Något som gett resultat, men inte lett hela vägen fram till den önskade köfriheten.  

” Vi satte ett ambitiöst mål som få utanför sjukhuset trodde på men vi nådde nästan ända fram. Våra medarbetare har återigen visat vad vi kan göra för våra patienter när vi samarbetar och har bra planering. Det är ett fantastiskt arbete som gjorts. Nytt år betyder fortsatt kamp mot väntetiderna. Vi kommer att gå i mål med detta”, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset.

I början på året, den 1 januari, hade sjukhuset 1 680 patienter som väntat i minst 90 dagar på operation. I dag, den 29 december, är antalet väntande patienter 488.

Även köerna för första besökare har kortats. Den 1 januari var antalet patienter som väntat mer än 30 dagar 6 037, i dag den 29 december är antalet som väntar på sitt första besök 2 820.

Läs mer: Karolinska nära målet om att vara Sveriges första köfria sjukhus 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev