Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Karolinska nära målet om att vara Sveriges första köfria sjukhus

Publicerad: 10 november 2022, 13:18

Karolinska universitetssjukhuset ser ut att kunna uppfylla sitt mål om köfrihet till årsskiftet.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset ser ut att kunna uppfylla sitt mål om köfrihet till årsskiftet. Sedan satsningen påbörjades i mitten på augusti har köerna till operation minskat med nästan 1 000 patienter.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


I mitten på augusti tillträdde Caroline Hällsjö Sander som tf produktionsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Hennes främsta uppgift har sedan dess varit att planera och organisera vården för att korta operationsköerna, och se till att fler erbjuds operation i tid. 

I början på september började sjukhuset att operera även på helger. Något som gett resultat. Antalet patienter som väntat mer än 90 dagar utan planerad operationstid har minskat med nästan 1 000, från 1 677 till 678 patienter sedan augusti. 

Och de patienter som väntat på ett mottagningsbesök i över 30 dagar har minskat från 7 100 till 3 800.

– Vi är nöjda med hur projektet går fram. Vi har ett tydligt gemensamt mål som sjukhus. De här målen är koordinerade, och vi jobbar med nyckelgrupper. Vi har till exempel över 80 operationsplanerare som jobbar tillsammans med varje enskild verksamhet, men vi har också satt ihop dem så de jobbar på en övergripande nivå ihop, säger Caroline Hällsjö Sander. 

Operationskoordinatorerna stämmer av med patienterna före operationsdagen. Kan en patient inte närvara erbjuds tiden åt någon annan som finns med på verksamhetens så kallade stand-byväntelista. 

Antalet operationer som genomförs på sjukhusets 77 operationssalar i Huddinge och Solna har ökat från 1 100 i veckan till 1 250. 

Läs mer: Karolinskas nya produktionsdirektör: ”Jag kommer att fungera som spindeln i nätet” 

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev