Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Klinik tog bort hudförändringar utan analys

Publicerad: 24 november 2021, 10:12

”Det finns personer som fått hudförändringar borttagna av Laser- och Skönhetskliniken som inte skickats vidare för analys och där det senare visat sig att hudförändringen hos en person varit elakartad”, säger Lennart Pettersson, enhetschef på Ivo. Arkivbild.

Foto: Getty Images

En så kallad skönhetsklinik i Norrköping har tagit bort hudförändringar utan att skicka dem vidare för analys. Dessutom saknas journaler för patientbesöken.

Ämnen i artikeln:

IvoHudHudcancer

T


Nu uppmanas alla som behandlats på mottagningen att kontakta sin vårdcentral för bedömning.

Laser- och Skönhetskliniken i Norrköping har erbjudit personer att ta bort hudförändringar. I november förbjöds verksamheten av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med hänvisning till patientsäkerhetslagen.

Läs också: Nakenkramande psykiater blir av med legitimationen

Skälet är att mottagningen tagit bort hudförändringar utan att skicka dessa vidare för patologisk analys, skriver Ivo i ett pressmeddelande.

– Det finns personer som fått hudförändringar borttagna av Laser- och Skönhetskliniken som inte skickats vidare för analys och där det senare visat sig att hudförändringen hos en person varit elakartad, säger Lennart Pettersson, enhetschef på Ivo, till TT.

Laser- och Skönhetskliniken har av olika skäl inte kunnat uppvisa några journaler, och har heller inte något register över vilka som behandlats för hudförändringar. Det innebär att Ivo inte kan kontakta personerna direkt.

– Som myndighet ska vi företräda patienterna, och vi kan inte med säkerhet säga att det inte finns fler som har fått beskedet ”Det här var inte farligt”. Det är därför vi väljer att gå ut med ett pressmeddelande.

Kristina Erkenborn/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev