onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Kritik mot att låta undersköterskor vaccinera mot covid

Publicerad: 23 april 2021, 13:37

Ami Hommel, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening anser inte att vaccinationer ska delegeras till undersköterskor. Foto: Getty Images/Tomas Södergren

Personalbristen gör att flera regioner och vissa privata vårdgivare tänker låta undersköterskor ge vaccin mot covid-19. Svensk sjuksköterskeförening är kritisk. (2 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion GävleborgRegion SkåneVästra GötalandsregionenRegion DalarnaRegion VästmanlandMin DoktorKommunalSvensk sjuksköterskeföreningHögskolan i Dalarna Covid-19

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


I Region Dalarna, Region Norrbotten och Region Gävleborg kommer undersköterskor att få hjälpa till att vaccinera invånarna, enligt en kartläggning som Ekot har gjort. Region Västmanland tittar på möjligheten och i Västra Götalandsregionen och Region Skåne är det upp till varje verksamhetschef.  

– Vi vet att vi redan nu har brist på personal både på sjukhusen och i primärvården, säger Roger Larsson, chefsläkare i Region Dalarna, till Ekot. 

Även privata vaccinatörer som till exempel Min Doktor planerar att delegera uppgiften till undersköterskor om det blir svårt att få tag i sjuksköterskor.     

Undersköterskor saknar utbildning i att injicera i muskel. Det är läkare och sjuksköterskor som har rätt att göra det men uppgiften kan delegeras till någon annan som anses ha kompetensen. 

I Region Dalarna har en webbutbildning tagits fram tillsammans med Högskolan i Dalarna. Uppstår behovet kommer Min Doktor att ta fram en internutbildning i till exempel stickteknik och smittskydd. 

Svensk sjuksköterskeförening är kritisk mot att undersköterskor ska vaccinera. 

– Man kan lära sig att sticka, men det är så mycket mer runtomkring, säger Ami Hommel, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening, till Ekot.  

Det handlar även om att kunna svara på frågor om annat som undersköterskor saknar utbildning i. Det kan också innebära en patientsäkerhetsrisk. Det lägger stort ansvar på den sjuksköterska eller läkare som delegerat uppgiften. Om något händer är det deras legitimation som kan vara i fara, menar Ami Hommel.   

Inte heller Anki Larsson, sektionsordförande för Kommunal i Gävleborg, som Ekot intervjuat är positiv till idén. Ombud och medlemmar som sektionen tillfrågat säger absolut nej till att ge vaccin, säger hon.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

2021-05-05

Jag jobbar som undersköterska sen 5 år tillbaks inom hemsjukvården och har delegering för att ge injektion. Jag tycker det är bättre att undersköterskor får jobba med detta så att vi kan vaccinera snabbare. Sjuksköterskebristen är stor nog ändå. Däremot kan man hoppas att det finns läkare och sjuksköterskor på plats för det kommer vara patienter som faktiskt får allergiska reaktioner, svimmar mm. 

Malin

 

2021-04-28

Arbetar själv som undersköterska och skulle inte känna mig trygg med att vaccineras av en kollega. Visst man kan lära sig injektionstekniken men man har inte den erfarenhet och kunskap som vana sjuksköterskor har som arbetar med detta dagligen. Dessutom bör man ha kunskap och erfarenhet att agera snabbt vid t.ex en allergisk reaktion. Som patient vill man känna sig trygg och väl omhändertagen. Massvaccinationer i stora lokaler är inte rätt tillfälle för ovan personal att lära upp sig på en ny arbetsuppgift.

Undersköterska.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev