Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Kvinnliga ledare i sjukvården riskerar få sämre stöd än män

Publicerad: 18 maj 2010, 13:18

Kvinnliga ledare i sjukvården riskerar få sämre stöd än män

Foto: Gerd Lindgren. Foto: Hans M Karlsson.

Kvinnor som är ledare i sjukvården får sällan samma uppbackning av sina kvinnliga medarbetare som de manliga cheferna får. Det konstaterar Gerd Lindgren, professor i sociologi vid Karlstads universitet, som är en av talarna på Dagens Medicins temadag om kvinnors ledarskap den 2 juni.


Gerd Lindgren har bland annat forskat om hur kvinnor och män hanterar de informella maktstrukturerna i sjukvårds­organisationer. I sin forskning har hon sett att det inte måste vara de manliga medarbetarna som kan bli ett problem för kvinnor som blir chefer i vården.

– Framför allt kvinnliga läkare ­tenderade att inte få samma uppbackning som männen fick. Även kvinnliga sjuksköterskor kunde ha liknande problem, säger Gerd Lindgren.

Vad tror du det beror på?
– Det kan vara så att kvinnor är mer vana att passa upp på män – det är något vi tidigt får lära oss. Kvinnor tenderar att vilja hålla varandra på samma nivå.

Program och anmälningsformulär till ledarskapsdagen hittar du här.

Gerd Lindgren betonar att detta handlar om kvinnor och män som grupper, inte om enskilda individer.

På ledarskapsdagen den 2 juni kommer hon att tala om varför kvinnor kan uppleva det svårt att få gehör i manligt dominerade sammanhang på arbetet – men också om hur kvinnlig likhetssträvan kan sätta käppar i hjulet för den kvinna som vill tänka annorlunda.

Andra talare på kvinnornas ledarskapsdag är Carola Lemne, vd för Praktikertjänst, Gudrun Abascal, chefbarnmorska på BB Stockholm, och Eva Dannert, tidigare personaldirektör på Karolinska universitetssjukhuset och i Stockholms läns landsting.

Tanken med ledarskapsdagen är att skapa en mötesplats och en möjlighet att nätverka för kvinnor som har chefsroller i sjukvården, eller som är intresserade av att bli ledare. Alla är dock välkomna till seminariet, både kvinnor och män, chefer och icke-chefer.

Tunga chefer prisas på ledarskapsdag

Den 2 juni arran­geras Dagens Medicins ledarskapsdag för kvinnor med rubriken ”Leda vården framåt” på Historiska museet i Stockholm. Då delas också priset till Årets kvinnliga ledare ut. Prenumeranter på Dagens Medicin betalar 495 kronor plus moms, ordinarie pris är 795 kronor plus moms

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev