fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Läkarbemanning i Dalarnas vuxenpsykiatri får kritik

Publicerad: 25 maj 2021, 14:19

Ulf Berg.

Risk för patientsäkerheten när läkarna inte får tillräcklig vila. Hög jourkostnad. Svårt för ST-läkare att skaffa erfarenhet. Vuxenpsykiatrin i Dalarna får kritik i extern granskning.

Ämnen i artikeln:

I korthetST-läkareRegion DalarnaArbetsmiljöverket

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Efter signaler om missförhållanden i läkarbemanningen inom Länsvuxenpsykiatrin i Region Dalarna tillsatte politiker och tjänstemän en extern revision. Resultatet bekräftar misstankarna och kritik ges på flera punkter. 

Det framgår av ett pressmeddelande som regionen skickat ut. 

Organisationen har brustit i sin interna styrning och kontroll, enligt revisorernas bedömning. Trots tidigare signaler har bristerna inte åtgärdats. 

Läs också: Karin Stikå Mjöberg tillbaka som regiondirektör i Dalarna 

Läkarna vid Vuxenpsykiatrin får inte den dygns- och veckovila de behöver, vilket revisorerna anser sätter patientsäkerheten på spel och även medarbetarnas hälsa. Undermålig schemaläggning gör det svårt för ST-läkare att gå primärjour, något som försämrar deras möjlighet att skaffa sig yrkeserfarenhet. Även det ett hot mot patientsäkerheten. 

Två läkare har fått ”orimligt höga” jourersättningar. Kostnaden för jour och beredskap har överhuvudtaget varit högre än nödvändigt, enligt revisionen. 

– Genom att vidta åtgärderna kommer vi snabbt att ställa om verksamheten så att patientsäkerheten säkerställs, arbetsmiljön blir bättre och att onödiga kostnader tas bort, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Region Dalarna kommer bland annat att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket för att få utrett om regionen brutit mot arbetstidslagen. Rutiner och ansvar för schemaläggning ska ändras omedelbart. Den externa granskningen kommer också att följas upp av en intern granskning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev