Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Läkare: Besparingar hotar de svagaste

Publicerad: 13 september 2021, 06:24

”Om politikerna trots allt väljer att fullfölja sparkraven måste de tydligt kommunicera både till befolkningen och till sjukvårdspersonalen vilka inskränkningar i vården som måste göras”, skriver Akil Awad och Tobias Alfvén,

Foto: Privat, Jesper Zerman

Omfattande besparingar hotar vården på landets akutsjukhus, skriver Stockholms sjuksvårdsupprop och Läkaresällskapet i en gemensam debattartikel i GP.

Ämnen i artikeln:

Svenska läkaresällskapetAkutsjukvård

T


Det är läkarna Akil Awad, initiativtagare till Stockholms sjuksvårdsupprop och Tobias Alfvén, ordförande för Svenska Läkaresällskapet, som undertecknat debattartikeln i Göteborgs-Posten.

Akutsjukhusen har länge haft brist på personal och vårdplatser. Förutsättningarna för vården var dåliga redan före coronapandemin, som gjorde att redan ansträngd personal pressades ytterligare samtidigt som en enorm vårdskuld byggdes upp, menar artikelförfattarna.

Läs också: Södersjukhuset ska kapa personalkostnader

När pandemin avtar aviseras nu stora besparingar på flera av landets akutsjukhus. Det riskerar att slå mot de patienter som redan före covid-19 hade störst vårdbehov – äldre, multisjuka och cancersjuka samt sjuka barn och gravida, skriver Akil Awad och Tobias Alfvén.

De uppmanar regionpolitikerna att satsa på akutsjukhusen, bygga ut antalet vårdplatser och anställa fler.

”Om politikerna trots allt väljer att fullfölja sparkraven måste de tydligt kommunicera både till befolkningen och till sjukvårdspersonalen vilka inskränkningar i vården som måste göras.”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev