söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Läkare förväxlade EKG-svar – patient avled

Publicerad: 14 januari 2022, 15:15

En 55-årig man avled till följd av hjärtstopp efter att hans EKG-svar förväxlats med en annan patients.

Foto: Getty Images

En 55-årig man avled till följd av hjärtstopp. Region Dalarna har nu gjort en lex Maria- anmälan på grund av ett hanteringsfel av mannens EKG-svar.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion DalarnaIvoHjärtstopp

TB


Den 55-årige mannen hade ett planerat läkarbesök vid en vårdcentral i Dalarna i oktober 2021, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande. Mannen berättade att han hade symtom som läkaren tolkade som möjligt hjärtrelaterade. 

Mannen genomgick provtagning och EKG, resultaten tolkades av läkaren som normala. Men dagen därpå drabbades patienten av ett plötsligt hjärtstopp och avled. 

Vid vårdcentralens genomgång av händelsen framgick att läkaren hade läst fel persons EKG-svar. Den 55-årige mannens riktiga EKG-svar visade på hjärtrelaterade hälsotillstånd som borde ha lett till akut transport av mannen till sjukhus för vård. 

Regionen har gjort en lex Maria-anmälan av händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Vårdcentralen har även gjort en genomgång av sina rutiner gällande avläsning av EKG-svar och vidtagit åtgärder för att samma sak inte ska ske igen. Rutinerna har även spridits till övriga vårdcentraler i länet. 

Läs också: Extra kalcium fick inte i gång hjärtat 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev