Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Läkare: Patientsäkerheten är hotad

Publicerad: 15 oktober 2020, 09:38

Johan Styrud, Akil Awad och Laura Björnström

Montage: Andreas L Eriksson /Bildbyrån, Sara Björkegren

Trots larm om överbelastning och personalbrist inom vården i Stockholm sker ingen förändring, skriver tre läkare på SvD Debatt .


Ämnen i artikeln:

Region StockholmLäkarförbundetCapio S:t Görans sjukhusDanderyds sjukhusSödertälje sjukhusNorrtälje sjukhus

”Det är dags för sjukhusledningar, styrande politiker och regionens chefsläkare att ta bladet från munnen och erkänna att patientsäkerheten i Stockholmssjukvården i dag är hotad och brister”, skriver de tre läkarna.

Bakom artikeln står specialistläkare Akil Awad, ST-läkare Laura Björnström, båda initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop, samt överläkare Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Läkarna menar att de återkommande larmen inom Stockholms sjukvård inte har tagits på allvar – och därmed fått förödande konsekvenser för patienterna.

”Under covidpandemin har det uppstått en diskussion om hur man ska välja mellan olika patienter i ett läge där våra resurser inte räcker till. Det har upprört många. Vad färre känner till är att detta dilemma var vardag för oss på golvet redan innan pandemin och kommer fortsatt att vara det om inte stora förändringar sker.”

Man är nu i ett läge där makthavare antingen måste tillföra mer resurser eller bestämma vilka patienter som sjukvårdspersonal ska välja bort, anser artikelförfattarna.

Björn Eriksson

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, skriver i ett mejl till TT att han ser mycket allvarligt på det som framförs i artikeln. Om akutsjukhus upplever att patientsäkerheten är hotad på akutmottagningar måste de först ta hjälp från andra delar av sjukhuset, om inte det är möjligt ska de ta hjälp av regionen, fortsätter han.

”Patientsäkerhet är ett svårt begrepp. Det är inte binärt. Det går inte att säga att vi antingen har full patientsäkerhet eller ingen patientsäkerhet. Men det vi kan säga är att vi alltid strävar efter högsta möjliga patientsäkerhet”, skriver Björn Eriksson.

Han tar upp att avancerad sjukvård i hemmet har ökat, akutsjukhus som S:t Göran, Danderyd, Södertälje och Södersjukhuset har byggt ut, samt att fler närakuter öppnat nyligen, bland annat i Norrtälje och vid Hötorget i centrala Stockholm.

Personerna i artikeln uttrycker att man känner att makthavare, sjukhusledningar och chefsläkare inte lyssnar på dem som jobbar inom vården, trots upprepade larm. Hur ser du på det?

”Det här ser jag väldigt allvarligt på. Alla medarbetare i vården ska uppleva att de blir hörda och får vara delaktiga i hur vi hela tiden förbättrar verksamheten för en tryggare och bättre vård för patienterna. Det ser jag som en av ledarskapets viktigaste uppgifter. Här har vi, som så många andra, ett viktigt fortsatt arbete att göra”, skriver Björn Eriksson.

Malin Johanson/TT
Niklas Svahn/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev