Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Läkare skrev ut mängder av narkotika – mister legitimation

Publicerad: 12 januari 2021, 09:37

Arkivbild.

Foto: Samuel Lagercrantz

Ibland fick samma patient flera recept i veckan, utan att det skrevs in i journalen.


Ämnen i artikeln:

IvoI korthetHSAN

En läkare som under flera år skrivit ut stora mängder narkotikaklassade preparat till patienter mister nu sin läkarlegitimation. 

Läkaren har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vid flera tillfällen. I den senaste vändan fick Ivo 21 anmälningar från apotek och ytterligare några från socialtjänsten, skriver Göteborgs-Posten.

Ivo utredde läkarens agerande och gjorde i sin tur en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som nu beslutat att dra in läkarens legitimation.

Ett mönster har varit att läkaren med täta mellanrum gett samma patient flera recept på mindre mängder narkotikaklassade läkemedel. I ett fall skedde det åtta dagar av tio.

Vårdplaner har saknats. Journalerna har varit bristfälliga och ofta talat om ”nedtrappning”, trots att den sammanlagda mängden som läkaren skrivit ut av ett preparat i stället inneburit en upptrappning.

Läkaren, som haft en privat praktik, skyller på patienterna. Han hävdar att de ljugit, pressat honom att skriva ut recept, eller förfalskat recepten.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoI korthetHSAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev