Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Läkare vill inte utföra undersköterskeuppgifter

Publicerad: 15 maj 2020, 13:12

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

En facklig strid har blossat upp på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten. Två läkare vänder sig mot att behöva utföra uppgifter som normalt faller under undersköterskors ansvar, som att tvätta och vända patienter. Det retar andra anställda.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetLäkarförbundet

Två läkare, som kallats in som förstärkningsläkare, har enligt ett brev som G-P tagit del av vänt sig till Läkarförbundet eftersom de inte vill utföra uppgifter som att tvätta och vända patienter.

Brevet är skickat från Läkarförbundet till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Enligt G-P har facket lagt ett så kallat tolkningsföreträde för sina medlemmar, och hänvisar till medbestämmandelagen.

– Som vi ser det får inte arbetsgivaren ensidigt besluta om att tilldela arbetsuppgifter som inte ingår i läkarens arbetsskyldighet, utanför både kollektivavtal och anställningsavtal, säger Therése Kärvling, ombudsman vid Västra Götalands läkarförening till G-P.

Enligt artikeln i tidningen ska de pågående förhandlingarna i ärendet sticka i ögonen på andra anställda.

– Det är ofattbart att Läkarförbundet ens kan med att driva den här frågan i ett sådant här läge, då alla måste kavla upp ärmarna och göra det som krävs, säger en anonym person till tidningen.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev