måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Läkarförbundet vill se kriskommission: ”Arbetsmiljöproblemen riskerar bli systemhotande”

Publicerad: 30 januari 2023, 11:14

Arbetsmiljöproblemen i vården riskerar att bli systemhotande, menar Läkarförbundet. Nu vill ordförande Sofia Rydgren Stale att regeringen tillsätter en kriskommission. Foto: Ludvig Thunman/ Bildbyrån

Läkarna hinner inte med sina arbetsuppgifter under arbetstid , över 70 procent av akutläkarna hinner inte ta rast och många funderar på att gå ner i tid för att orka. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet. Nu kräver förbundet att regeringen tillsätter en nationell kriskommission.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

MW


Mer än 40 procent av läkarna uppger att de har liten eller ingen möjlighet att ta rast eller koppla av från arbetet. Och bland akutläkarna är det 70 procent som uppger att de inte har tid till rast eller avkoppling under arbetsdagen. Det visar Läkarförbundets nya rapport som bygger på enkätsvar från 15 900 medlemmar yrkesverksamma i hälso- och sjukvården.  

Enkäten visar enligt förbundet att arbetsgivarna inte lever upp till arbetsmiljölagen, något de menar även har blivit tydligt vid Inspektionen för vård och omsorg, Ivos, nationella tillsyn av landets akutsjukhus. 

Läs också: Vårdfack står fast vid kravet på en kriskommission 

Inte heller lever regionerna upp till Socialstyrelsens rekommendation om antal invånare per läkare. 

”Resultaten av enkäten tyder på att arbetsmiljöproblemen inom vården i dag är så pass allvarliga att de på sikt riskerar att bli systemhotande för vissa delar av sjukvården. Regeringen måste tillsätta en nationell kriskommission för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen inom vården”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, i ett pressmeddelande.

Enkäten skickades under 2022 till Läkarförbundets yrkesverksamma medlemmar i hälso- och sjukvården, totalt 37 520 personer. 15 900 personer svarade. 

 

Kort om enkäten

2 av 10 läkare uppger att de inte hinner med det direkta patientarbetet under sin normala arbetstid.

Bland allmänspecialisterna uppger 3 av 10 att arbetstiden inte räcker till för att hinna med det direkta patientarbetet. 

4 av 10 av läkare uppger att de inte hinner med det indirekta patientarbetet.

5 av 10 läkare hinner inte med sina administrativa arbetsuppgifter inom sin normala arbetstid.

1 av 4 får inte den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen 2 av 5 läkare har svårt att ta rast. Och för akutläkarna är det över 70 procent som inte har möjlighet att ta rast under arbetsdagen. 

(Källa: Läkarförbundets rapport ”Tiden räcker inte till

– återhämtning och patientsäkerhet”

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev