Patientsäkerhet
Läkarföreningar vill se breddat underlag om dödshjälp
Publicerad: 23 maj 2022, 12:33
Svenska läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund vill förnya kunskapsbasen kring läkarassisterat döende. Foto: Pornpak Khunatorn /Getty Images
Svenska läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund ber Smer, Statens medicinsk-etiska råd, att förnya kunskapsbasen kring läkarassisterat döende.
Debatten om dödshjälp blossade i januari i år upp på nytt efter att Björn Natthiko Lindeblad, tidigare näringslivschef, föreläsare och sommarpratare, av en läkare fick aktiv hjälp med att avsluta sitt liv.
Åtgärden är i dag inte tillåten i Sverige och läkarkåren är djupt splittrad i frågan.
Läs också: Läkaresällskapet positivt till möte om dödshjälp
Men nu har Svenska läkaresällskapet, SLS, och Sveriges läkarförbund, SLF, enats om att be Smer om att fördjupa myndighetens tidigare kunskapssammanställning från 2017.
Detta behövs, anser de, ”för att på ett konstruktivt sätt kunna diskutera om läkarassisterat döende bör införas i Sverige”, enligt ett pressmeddelande.
I tidigare enkäter som undersökt hur svenska läkare ställer sig till dödshjälp har de som är positiva varierat mellan 35 och 47 procent. Föreningarna bedömer därmed att det skett en förskjutning på senare år och att fler läkare i dag är för en sådan behandling.
Samtidigt noterar de att patientföreningar påtalat stora risker med läkarassisterat döende och beskrivs vara entydigt mot.
SLS och SLF önskar bland annat se en översikt om hur läkarassisterat döende legalt och praktiskt hanteras i länder som har hälso- och sjukvårdssystem som liknar det svenska.
Man vill också ha information om hur länder, som har läkarassisterat döende, löst frågan kring läkarnas rätt att avstå, alternativt frivilligt kunna bistå svårt sjuka patienter, som önskar dödshjälp.
Läkarföreningarna vill också se en etisk analys av vilka värdekonflikter som åtgärden kan medföra.
Hela skrivelsen finns här:
Läs också:
Debatt: ”Satsa på god palliativ vård före dödshjälp”
Neuro polisanmäler Staffan Bergström
Hembesök testas för svårt sjuka i parkinson
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.