Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Patientsäkerhet

Läkarkår protesterar efter dom mot kollega

Publicerad: 7 Februari 2018, 06:45

Foto: Thinkstock

Protesterna i Storbritannien växer mot beslutet att döma en ST-läkare för vållande till en sexårings död och att dra in hennes läkarlegitimation. Beslutet hotar patientsäkerheten, det befarar till och med hälsoministern.


De känner att deras kollega blev syndabock och fick bära skulden för en serie systemfel. – Jonathan Cusack, läkarens handledare

Det var i början av 2011 som den blivande barnläkaren vid Leicester Royal Infirmary förbisåg att blodvärdena hos en sexårig patient tydde på sepsis. Pojken dog.

Läkaren var under utbildning till barnläkare, enligt svenskt system alltså motsvarande ST-läkare.

År 2015 dömdes läkaren till två års villkorlig fängelsedom för grovt vållande till annans död. Hon nekades överprövning av domen.

Frågan i Storbritannien är nu om läkare under utbildning i framtiden kommer att våga dokumentera och skriva om sina misstag på det sätt som uppmuntrats under specialistutbildningen. I rättegången användes nämligen läkarens självreflekterande anteckningar efter dödsfallet - emot henne.

Den rapport som sjukhuset gjorde, där sjukhuset förklarar att dödsfallet delvis berodde på systemfel och att förändringar vidtagits, användes dock inte.

Trots att läkaren meddelade pojkens blodvärden till överläkaren, som också antecknade dem, reagerade inte denne. Hon borde ha betonat dem mer, var hans förklaring vid rättegången, skriver den vetenskapliga tidskriften BMJ som gick igenom fallet i november, strax innan det fattades ett slutgiltigt beslut om kvinnans läkarlegitimation skulle dras in eller inte.

Men överläkarens roll är bland annat att fånga upp misstag av juniora läkare i teamet, poängterar neonatalläkaren Jonathan Cusack, den dömda läkarens handledare efter dödsfallet, i tidskriften BMJ.

– Kriminaliseringen av medicinska misstag när de betraktas ett och ett i stället för som en del av ett mycket komplext system, kommer att skada inlärningen, säger Jonathan Cusack till BMJ

Till följd av att den blivande barnläkarens egna anteckningar användes emot henne, säger sig Jonathan Cusack nu ha märkt en rädsla hos läkare under utbildning, att dokumenterade misstag som skulle kunna vändas emot dem.

– De känner att deras kollega blev syndabock och fick bära skulden för en serie systemfel.

Ett beslut i Högsta domstolen den 7 december 2017 att dra in kvinnans läkarlegitimation har fått kritiken att ta fart.

Till och med Storbritanniens hälsominister Jeremy Hunt uttryckte stor förvåning över Högsta domstolens beslut och oro för läkarnas lärande och reflektion. ”Patientsäkerheten måste vara det allra viktigaste”, twittrade han.

På 27 dagar har läkarkåren lyckats samla ihop över 200 000 pund för att låta oberoende jurister granska fallet och eventuellt överklaga domen om vållande till annans död, skriver den brittiska tidningen Independent i början av februari.

Även i Sverige har misstag i vården som lett till dödsfall i vissa fall hanterats i domstol. Förlossningsläkaren i Eksjö, den så kallade barnläkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus som båda åtalades och friades och sjuksköterskan i Kalmar som dömdes för en feldosering av ett spädbarn, för att ta några exempel.

Det är dock mycket mer sällsynt att det går till domstol i Sverige, enligt Hans Rutberg, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för säker vård och tidigare adjungerad professor i patientsäkerhet. Han är insatt i det brittiska sjukvårdssystemet och har läst artiklar om det aktuella fallet.

– I Sverige är det mycket ovanligt att läkare blir av med sin legitimation av liknande skäl. Det engelska sjukvårdssystemet är satt under stor press med brist på arbetskraft och kompetens, vilket verkar ha spelat en roll i detta fall. Att då en individ får skulden i stället för systemet förbättrar inte patientsäkerheten.

Ser du liknande tendenser i Sverige?

– Nej, det gör jag faktiskt inte, vi har ett annat system.

Vad anser du att det kan få för konsekvenser för patientsäkerheten?

– Ja, det är kontraproduktivt om man förordar öppenhet och reflektion och det sedan vänds emot en. Det är inte bra ur patientsäkerhetssynpunkt.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev