Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Landsting öppnar för att bryta kontrakt efter fakturamiss

Publicerad: 27 juli 2017, 05:51

Foto: Thinkstock

Landstinget i Blekinge bereder sig på att skicka egna fakturor i fortsättningen, efter problemen nyligen med felaktiga fakturaskick med sekretessbelagda uppgifter.


Igår avslöjade Landstinget i Blekinge i ett pressmeddelande att hundratals fakturor med sekretessbelagda patientuppgifter har skickats till fel personer. Landstinget kan komma att skicka ut fakturorna i egen regi framöver, uppger landstingsrådet Kalle Sandström (S).

– Det viktigaste nu är att säkerställa vad som hänt och att det inte händer igen. Och då kanske vi får bryta på kort sikt. Att de inte får skicka ut fler fakturor om de inte kan garantera att det är säkert, säger Kalle Sandström (S), ordförande för landstingsfullmäktige i Blekinge, till Sveriges Radio.

En maskin på företag som sköter fakturautskicken var felinställd samtidigt som cirka tusen fakturor skulle skickas, under förra veckan. Vissa patienter fick ingen faktura, medan andra fick två fakturor i sitt kuvert. Såväl personnummer som vilken del av landstingets verksamhet som patienten fått vård i framgår i fakturorna.

En utredning har tillsatts som ska ge information hur felskicket kunde äga rum. Martin Genhede, vd på Idata, som sände iväg fakturorna uppger till samma källa att förhållandevis få som har påverkats.

–  Felet är vårt och jag ber om ursäkt till de som har drabbats, säger Martin Genhede, till Blekinge Läns Tidning.

När maskinen flyttades stängdes kontrollfunktionerna av och det verkar som att de aldrig aktiverades igen, uppger han.

– Det gjorde att maskinen matade ner två fakturor i vissa av kuverten medan andra inte fick någon faktura alls, säger Martin Genhede, till tidningen.

Enligt Sveriges Radio har över 170 personer kontaktat landstinget efter att de har upptäckt felaktiga fakturor i brev skickade till sig. Maskinen som hanterar breven hanterar tusentals brev per dag.

– Det är ju en övergripande diskussion hur vi hanterar det här på längre sikt. Om det är Idata, något annat företag, eller vi själva som ska skicka fakturorna för att säkerställa att detta inte händer igen, säger Kalle Sandström, till Sveriges Radio.

Då mycket känslig patientinformation har läckt ut, öppnar oppositionslandstingsrådet Alexander Wendt (M) för skadestånd till drabbade patienter.

–  Den person som tog kontakt med oss hade fått mycket känsliga uppgifter om en annan patient. En patient som dessutom bodde i närheten av personen som fått den felaktiga fakturan. Fakturan innehöll uppgifter om psykiatrisk vård, något som definitivt inte får läcka ut, säger Alexander Wendt, till Sydöstran.

Frågan kommer att lyftas på landstingsstyrelsens arbetsutskott i augusti. Idata har valt att inte uttala sig i frågan om eventuellt skadestånd, utan hänvisar till en pågående dialog med landstinget.

Relaterat material

Hundratals fakturor kan ha gått till fel patienter

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev