Få hela storyn
Starta din prenumeration
Patientsäkerhet
Publicerad: 14 oktober 2020, 15:31
På Södersjukhusets akutmottagning får patienterna vänta längst.
Foto: Nina Hedlund
Samtidigt som vistelsetiden per besökare ökat på landets akutmottagningar, har det totala antalet besök minskat. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.
Ämnen i artikeln:
AkutsjukvårdSödersjukhusetSkånes universitetssjukhusSocialstyrelsenGällivare sjukhusRegion StockholmUniversitetssjukhuset i LinköpingUnder 2019 hade landets akutmottagningar runt 1,9 miljoner besök, en minskning från året innan med 25 000 besök. Samtidigt ökade vistelsetiden på landets akutmottagningar med i genomsnitt fem minuter jämfört med 2018, enligt Socialstyrelsens statistik.
Den totala vistelsetiden ökade på 70 procent av landets akutmottagningar, men mer i storstadsregionerna. Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm hade den längsta medianvistelsetiden med fem timmar och 53 minuter, och i Skåne hade Skånes universitetssjukhus i Lund ökat mest i medianvistelsetid med 32 minuter sedan 2018. Universitetssjukhuset i Linköping hade däremot kortat sin tid med 25 minuter.
Väntetiden till bedömning av läkare har inte förändrats märkbart mellan åren utan ligger kvar med en median i Sverige på 58 minuter. Dock finns stora skillnader mellan landets akutmottagningar. Vid Gällivares akutmottagning i Norrbotten tog det i snitt 18 minuter till dess en patient fick träffa läkare, och på Södersjukhuset i snitt två timmar och tre minuter.
Att antalet akutbesök minskat med 25 000, eller 1,3 procent beror främst på Region Stockholm där antalet besök minskat med 7 procent. Året innan minskade antalet besök i Stockholm med 11 procent. En förklaring är enligt regionen införandet av närakuter.