Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Lång väntan på akuten trots färre besökare

Publicerad: 14 oktober 2020, 15:31

På Södersjukhusets akutmottagning får patienterna vänta längst.

Foto: Nina Hedlund

Samtidigt som vistelsetiden per besökare ökat på landets akutmottagningar, har det totala antalet besök minskat. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdSödersjukhusetSkånes universitetssjukhusSocialstyrelsenGällivare sjukhusRegion StockholmUniversitetssjukhuset i Linköping

Under 2019 hade landets akutmottagningar runt 1,9 miljoner besök, en minskning från året innan med 25 000 besök. Samtidigt ökade vistelsetiden på landets akutmottagningar med i genomsnitt fem minuter jämfört med 2018, enligt Socialstyrelsens statistik.

Den totala vistelsetiden ökade på 70 procent av landets akutmottagningar, men mer i storstadsregionerna. Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm hade den längsta medianvistelsetiden med fem timmar och 53 minuter, och i Skåne hade Skånes universitetssjukhus i Lund ökat mest i medianvistelsetid med 32 minuter sedan 2018. Universitetssjukhuset i Linköping hade däremot kortat sin tid med 25 minuter. 

Väntetiden till bedömning av läkare har inte förändrats märkbart mellan åren utan ligger kvar med en median i Sverige på 58 minuter. Dock finns stora skillnader mellan landets akutmottagningar. Vid Gällivares akutmottagning i Norrbotten tog det i snitt 18 minuter till dess en patient fick träffa läkare, och på Södersjukhuset i snitt två timmar och tre minuter.

Att antalet akutbesök minskat med 25 000, eller 1,3 procent beror främst på Region Stockholm där antalet besök minskat med 7 procent. Året innan minskade antalet besök i Stockholm med 11 procent. En förklaring är enligt regionen införandet av närakuter.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev