söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Legionellabakterier upptäckta på Östersunds sjukhus

Publicerad: 26 augusti 2019, 10:05

Foto: Anneli Åsén Carlsson

Legionellabakterier har upptäckts i vattenbassängen i kyltornet på Östersunds sjukhus. Kyltornet används sommartid för att kyla sjukhusets inomhusklimat.

Ämnen i artikeln:

Östersunds sjukhusRegion Jämtland Härjedalen

Kyltornet har stängts av och biocidbehandling av bassängen är påbörjad. Det meddelade Region Jämtland Härjedalen i fredags den 23 augusti.

Besökare och patienter som passerade huvudentrén, centralhallen och/eller barn- och ungdomsavdelningen samt den gynekologiska mottagningen kan ha blivit exponerade av luft som innehåller legionella under perioden 29 juli till 19 augusti. Sannolikt även tidigare, enligt regionen.

Legionellabakterierna upptäcktes efter en rutinprovtagning som gjordes den 29 juli. Kylfläktarna stängdes av den 19 augusti.

”Vi har inte kännedom om några fall i länet av legionella kopplat till besök vid sjukhuset under de veckor som potentiell exponering av smittsam luft förekommit. Därför bedömer jag att risken är låg för att sjukdomsfall skulle uppträda nu. Det finns heller ingen nuvarande smittrisk då fläktarna från kylsystemet är avstängda tills förnyad provtagning ger klartecken", säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen, i en presskommentar.

Hans Svensson, regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen, ser allvarligt på det inträffade:

”Vi behöver framförallt se över våra rutiner för att förhindra att detta händer igen. Åtgärder för det är vidtagna och vi har också extra bevakning på eventuella sjukdomsfall med legionella”, säger han i pressmeddelandet.

Åtgärderna kommer att följas upp via tíllsyn av Östersunds kommuns avdelning miljö och hälsa, som är tillsynsmyndighet.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev