söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Lex Maria efter läkemedelsbehandling som kan ha gett hjärtinfarkt

Publicerad: 16 mars 2022, 11:03

”Läkemedelsbehandlingen trappades upp till en nivå som medförde att patienten blev medvetslös och fick försämrad andningsförmåga. Patienten fördes akut över till medicinkliniken, och där konstaterades en pågående, lindring hjärtinfarkt”, står det i pressmeddelandet. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Region Västmanland anmäler en händelse där en patient inom psykiatrin fick en kraftig sömngivande läkemedelsbehandling som kan ha lett till en lindrig hjärtinfarkt.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion VästmanlandIvoHjärtinfarkt

JK


En äldre person med flera kroppsliga sjukdomar togs in för psykiatrisk vård med anledning av förvirring och förföljelsetankar, skriver regionen i ett pressmeddelande. En viktig orsak till det förvirrade tillståndet bedömdes vara sömnbrist varför patienten ordinerades allt kraftfullare sömngivande läkemedelsbehandling under ett dygn.

Trots den ökade läkemedelsbehandlingen fick patienten ingen sammanhängande sömn och blev till slut gravt förvirrad och psykotisk. Tjänstgörande sjuksköterska kontaktade då en AT-läkare som i sin tur kontaktade bakjouren. Bakjouren ordinerade ytterligare läkemedelsbehandling men undersökte aldrig patienten på plats, trots att både sjuksköterskan och AT-läkaren begärt detta, står det i pressmeddelandet.

Läs också: Satsning på egna läkare gjorde inhyrda onödiga 

”Läkemedelsbehandlingen trappades upp till en nivå som medförde att patienten blev medvetslös och fick försämrad andningsförmåga. Patienten fördes akut över till medicinkliniken, och där konstaterades en pågående, lindring hjärtinfarkt”.

Region Västmanland skriver att det i efterhand inte går att fastställa huruvida hjärtinfarkten debuterat som följd av den kraftiga läkemedelsbehandlingen eller om den hade debuterat tidigare. Klart är att patienten överlevde, återhämtade sig och senare kunde skrivas ut. Regionen skriver vidare att den den stora arbetsbördan som den tjänstgörande bakjouren ska ha haft ska ha bidragit till det inträffade. Efter händelsen ska såväl tjänstgöringsbördan för läkare samt stödet till AT-läkare ha förbättrats.

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev